Social

Un șef al miliţiei din Râbniţa, implicat în cazul răpirii unei persoane în Chișinău

post-img
miliţia transnistreană
Sursa foto: mvdpmr.org

Un locuitor din stânga Nistrului a fost răpit, ieri la amiază, de pe o stradă din centrul Chișinăului de către trei milițieni de la Tiraspol. Cazul a fost confirmat de Inspectoratul General al Poliției, care, însă, nu precizează dacă persoanele implicate sunt angajate ale aşa-ziselor structuri de forță separatiste. Totuşi, sursele TVR MOLDOVA susţin că unul dintre cei trei miliţieni este şeful de investigaţii al miliţiei de la Râbniţa. Până la această oră, nu se cunoaşte nimic despre soarta bărbatului răpit.

Potrivit poliţiei, bărbatul răpit de miliţieni este cetăţean al Republicii Moldova cu domiciliul în stânga Nistrului. El ar fi fost luat cu forţa de pe o stradă din Chişinău pentru o presupusă infracțiune comisă în regiunea separatistă. În comunicatul emis pe pagina instituţiei se precizează că: "...Oamenii legii s-au autosesizat imediat și au întreprins prompt toate acțiunile necesare. Trei suspecți care au contribuit la răpirea persoanei respective au fost reținuți și se află în custodia organelor de drept", se precizează în comunicatul Poliţei Naţionale. Oamenii legii evită să spună dacă suspecţii sunt angajați ai aşa-ziselor structuri de forță separatiste. Poliţia precizează doar că cei trei bărbaţi sunt cetăţeni ai Republciii Moldova, unii cu domiciliul în stânga Nistrului. Cert e că pe numele bărbatului răpit a fost scrisă, aseară, o plângere la Inspectoratul de Poliţie Rezina pentru o infracţiune.

Directorul de programe din cadrul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru, organizație care monitorizează respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, a declarat pentru TVR MOLDOVA că nu este primul caz de răpire și există hotărâri de condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Vadim Vieru spune că, deocamdată, se cunoaşte că miliţienii regimului separatist de la Tiraspol erau îmbrăcaţi în civil şi se aflau în două maşini.

VADIM VIERU, director, Asociaţia Promo-LEX: Considerăm că este necesar să se investigheze toate circumstanţele cazului şi de ce s-a ajuns ca reprezentanţi ai miliţiei din regiunea transnistreană să facă acţiuni de reţinere în Chişinău, fiind formal o acţiune de răpire a unei persoane. O mare responsabilitate în ceea ce ţine de continuarea unro asemenea de practici o are Procuratura Republicii Moldova, pentru că la timpul suficient nu a investigat şi dus la finalitate dosarele în acre s-au comis abuzuri similare.

Reprezentanţii Procuraturii Generale nu au venit cu un comentariu în acest caz, iar cei de la Biroul de Reintegrare au confirmat doar că a fost iniţiată o anchetă.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter