Actualitate

Programul de tabere ARC destinat tinerilor români de pretutindeni: A fost lansată o nouă ediție

post-img
imagine simbol

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în colaborare cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cu sprijinul Direcțiilor Județene de Tineret și Sport și al Patriarhiei Române, organizează în acest an cea de-a XV-a ediție a Programului de Tabere „ARC”.

„Lansăm cea de-a XV-a ediție a Programului de Tabere ARC, prin care ne dorim să atragem în țară tinerii români de pretutindeni care își doresc să rămână conectați cu România, să-i cunoască trecutul și să descopere oportunitățile din prezent. Am pregătit locații noi și activități care să pună în valoare tezaurul nostru cultural. Îi așteptăm pe tinerii români într-o experiență memorabilă”, a spus Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP.

Programul de Tabere ARC, inițiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, este destinat elevilor şi tinerilor români din afara granițelor țării, care se încadrează în categoria românilor de pretutindeni.

Timp de o săptămână, aceștia pot explora un colț de Românie și își pot îmbunătăți abilitățile de comunicare în limba română, prin intermediul activităților culturale, educative și sportive organizate în cadrul taberelor, prin interacțiunea cu facilitatorii și voluntarii români care îi vor îndruma, cât și cu reprezentanții instituțiilor de interes din zonele pe care le vizitează.

Cei interesați să participe în acest program se pot înscrie prin intermediul aplicației – https://dprp.arc.inspect.com.ro/, în perioada 30 aprilie – 10 iunie 2024.

Taberele din acest an se vor desfășura simultan, în serii consecutive de câte șapte zile, de marți până marți, în perioada iulie – septembrie 2024, în următoarele locații:

  1. Centrul de Agrement Codrii de Aramă – Agafton, județul Botoșani
  2. Centrul de Agrement Sângeorz – Băi, județul Bistrița-Năsăud
  3. Centrul de Agrement Poiana Pinului, județul Buzău
  4. Centrul de Agrement Căprioara, județul Hunedoara
  5. Centrul de Agrement Oglinzi, județul Neamț
  6. Centrul de Agrement Gălăciuc, județul Vrancea

Înscrierea grupurilor de elevi și tineri se realizează prin intermediul aplicației https://dprp.arc.inspect.com.ro/, de către instituția/ organizația/ unitatea de cult și responsabilii de grup. Aplicația permite înscrierea de grupuri de până la 15 participanți, de asemenea, alegerea perioadei și a locației. Mai multe informații sunt disponibile în regulamentul de aici. Grupurile se vor constitui cu sprijinul misiunilor diplomatice, al mediului asociativ și al unităților de cult.

Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare şi masă pentru toţi participanții din tabere. Participanţii din diaspora îşi vor asigura, din surse proprii, cheltuielile de transport din statul de reşedinţă până la Bucureşti şi retur.

De asemenea, aplicația este deschisă și tinerilor români care doresc să se implice ca voluntari, să intre în contact cu noua generație de români din diaspora și comunitățile istorice și să-i ajute să descopere România.

Mai multe informații sunt disponibile aici: https://dprp.gov.ro/web/actualitate/anunt-privind-organizarea-programului-de-tabere-arc-2024-romania/

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter