Social

Incident grav la Ambasada Federației Ruse din Chișinău, acolo unde a fost deschisă o secție de votare pentru alegerea președintelui rus

Incident grav la Ambasada Federației Ruse din Chișinău, acolo unde a fost deschisă o secție de votare pentru alegerea președintelui rus

Incident grav la Ambasada Federației Ruse din Chișinău, acolo unde astăzi a fost deschisă singura secţie de votare legală pe teritoriul Republicii Moldova. Un bărbat a aruncat două recipiente cu substanțe inflamabile peste gardul misiunii diplomatice. Nimeni nu a fost rănit în incendiu iar atacatorul a fost prins imediat. Între timp, în faţa ambasadei alte persoane au venit cu pancarte şi au scandat lozinci împotriva liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, a fost imediat reținut de oamenii legii. În jurul lor s-au strâns mai multi votanţi furioşi. – Eu detest Rusia. Vă detest pe toţi!

– Cine te-a chemat aici? Acolo sunt copii mici.

– Sunteţi nişte cretini! Votaţi pentru fascişti! Nemernicilor! Voi sunteți pentru Rusia. Plecați în Rusia voastră nenorocită! De altfel, în faţa ambasadei ruse mai multe persoane au scandat împotriva regimului de la Kremlin. Încă de la primele ore ale dimineții s-a făcut coadă la unica secţie de votare legală deschisă în Republica Moldova. Oamenii au aşteptat şi câte trei ore în faţa ambasadei ruse pentru a-şi exprima opţiunea. Iar la ieşire oamenii erau aşteptaţi de mai mulţi voluntari care spuneau că ar face un exitpoll. Alegătorii erau întrebaţi, direct, pentru cine au votat, iar cei mai mulţi au recunoscut că şi-au dat votul pentru actualul preşedinte al Rusiei. Puţini au avut o opinie diferită şi au venit să voteze pentru o schimbare. Cozi lungi s-au format şi la cele şase secţii de votare deschise ilegal în regiunea transnistreană. Imaginile au fost postate pe conturile de Telegram ale mai multor publicaţii din stânga Nistrului. Tot astăzi acolo s-a aflat şi ambasadorul rus în Republica Moldova, Oleg Vasneţov.

La începutul săptămânii el a fost convocat la ministerul de Externe de la Chişinău pentru a i se înmâna nota de protest faţă de deschiderea celor şase secţii fără acordul autorităţilor constituţionale.

Ministrul de Externe, Mihai Popşoi, a condamnat cu fermitate activitățile electorale neautorizate ale Rusiei pe malul stâng al Nistrului şi a făcut un apel la comunitatea internațională să denunțe acțiunile Moscovei. Acelaşi mesaj a fost transmis de Ambasada SUA şi Ambasada României în Republica Moldova.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter