Justiție

Francezii au sechestrat o vilă de-a lui Vlad Plahotniuc, în valoare de peste 83 de milioane de lei

Sechestru vila Plahotniuc
Sursa video: TVR MOLDOVA

Un tribunal francez a pus sechestru pe o vilă a lui Vlad Plahotniuc. Clădirea de lux este în orașul Sciez, într-o zonă rezidențială de elită, și are o valoare de peste 83 de milioane de lei.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Tribunalul judiciar din Thonon-les-Bains, Franța, a dispus aplicarea sechestrului pe imobilul de lux care îi aparţine lui Vlad Plahotniuc. Potrivit autorităţilor franceze, vila valorează peste 4,2 milioane euro, echivalentul a peste 83,5 milioane lei.

Vila de pe litoralul francez al lacului Geneva a fost descoperită de jurnaliştii Rise Moldova încă în 2018.

OLGA CEAGLEI reporter RISE Moldova: "Această vila din Franţa a fost cumpărată de familia lui Plahotniuc încă în 2008 însă nu a fost indicate niciodată în declaraţia sa de avere."

Potrivit jurnaliştilor de la RISE, vila este pe strada Avenue du Vion, din orașul Sciez, într-un cartier rezidențial îngrădit, cu pază la intrare. Casa a fost cumpărată de familia lui Vladimir Plahotniuc în 2008, însă nu a fost indicată niciodată în declarațiile de avere. Din 2008 și până în 2011 a figurat pe numele lui Vladimir Plahotniuc și al Oxanei Childescu, soția acestuia. În iunie 2011, vila a fost trecută în proprietatea unei firme a lui Vlad Plahotniuc,

Potrivit anchetatorilor, bunul sechestrat de către magistraţii francezi urmează să fie administrat de către o agenție franceză similară cu Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale a Centrului National Anticoruptie  din Republica Moldova, până la pronunțarea unei sentințe.

Jurnaliştii Rise afirmă că aceasta este doar una din cele 4 vile cumpărate de Plahotniuc pe axa Geneva - Sciez - Les Houches - București. Valoarea lor depăşeşte 30 de milioane de euro.

Precizăm că pe 5 iulie 2022, la solicitarea procurorilor anticorupţie, magistraţii au eliberat un mandat de arestare, pe numele lui Vlad Plahotniuc, vizat și în dosarul "MetalFeros". Măsura a fost cerută în lipsă. Vlad Plahotniuc este dat în căutare internaţională după ce procurorii i-au înaintat învinuiri pentru trei capete de acuzare: "crearea și conducerea unei organizații criminale", "escrocherie" și "spălare de bani" în proporții deosebit de mari. Fostul lider democrat a plecat din Republica Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter