Actualitate

Adunarea Populară de la Comrat nu se va mai implica în selectarea procurorului-șef al UTA Găgăuzia

post-img
Curtea Constituțională

Atribuțiile de selecție și numire a procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia revin Consiliului Superior al Procurorului și Procurorului General, și nu Adunării Populare din Găgăuzia. Curtea Constituțională a declarat neconstituționale anumite prevederi Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, dar și din Legea cu privire la Procuratură.

Sesizarea privind procedura de numire a procurorului șef din UTA Găgăuzia a fost depusă de Procurorul general Ion Munteanu. Potrivit sesizării, implicarea Adunării Populare a Găgăuziei în acest proces contravine principiului separației puterilor în stat, precum și prveederilor ce stabilesc competențe exclusive ale CSP și ale procurorului general.

Curtea Constituțională a constatat că dispozițiile contestate sunt incompatibile cu Legea Supremă. Curtea a reținut că Adunarea Populară a Găgăuziei este un organ local politic, iar implicarea acesteia în procesul de selecție a procurorului general al regiunii contravine principiilor autonomiei procuraturii.

„Procuratura nu poate fi subordonată autorităților publice locale. Selectarea candidaților nu poate constitui o atribuție a unei autorități reprezentative publice locale, nici măcar a unei autonomii speciale. Această atribuție depășește sfera autonomiei locale, prevăzute de art. 111 din Constituție”, a declarat președinta Curții Constituțiionale, Domnica Manole.

Ca efect al acestei hotărâri, Consiliul Superior al Procurorilor și Procurorul General vor putea exercita pe deplin și exclusiv atribuțiile constituționale care le revin privind selecția și numirea procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia.

author-img_1

Lidia Gorka

Editor