Actualitate

Experții în securitate: O posibilă invazie a Republicii Moldova prin regiunea transnistreană este puţin probabilă

Experții în securitate:
Sursa video: TVR MOLDOVA

Experții în securitate susțin că afirmaţiile directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate s-au referit, de fapt, la regiunea transnistreană, unde staţionează ilegal truple Federaţiei Ruse, iar o posibilă invazie a Republicii Moldova prin acea zonă este puţin probabilă. Aceiași experți spun că riscul unui atac e minim, în condiţiile în care armata rusă este în defensivă, în Ucraina.

Fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, spune că Ucraina nu ar permite o apropiere a armatei Federaţiei Ruse de regiunea transnistreană.

ANATOL ŞALARU fost ministru al Apărării, Republica Moldova: „Rusia are această dorinţă dar nu are această posibilitate, să ocupe Republica Moldova: nu are posibilitate să învingă Ucraina şi nu are posibilitate să ajungă în transnistria. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, primii care ar sări în ajutor ar fi ucrainenii şi ar desfiinţa în câteva ore această ameninţare militară. Rusia nu are această capacitate de a înainta şi ajunge în Republica Moldova. Ei deja au trecut de la ofensivă la defensivă, la apărare în Ucraina."

VITALIE MARINUŢA  fost ministru al Apărării: „Direcţia Republica Moldova- regiunea transnistreană. Deci, nu a spus implicit acapararea Republicii Moldova. Noi suntem în vizorul Federaţiei Ruse. La moment, eu nu văd posibilitatea ca Federaţia Rusă să aibă capacitatea de a avansa atât de rapid ca în următoarele luni să invadeze Republica Moldova."

Federaţia Rusă a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. Bombardamentele au ucis mii de oameni nevinovați și au distrus construcții civile. Potrivit datelor neoficiale, până acum, armata rusă a pierdut 98 de mii de soldaţi.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter