Diagnosticarea tardivă, terapia costisitoare şi lipsa de specialişti. Sunt câteva dintre problemele pe care le întâmpină părinţii din Republica Moldova care au copii cu autism. Există totuşi speranţe că lucrurile se pot schimba în bine. De Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, autorităţile promit, ca până la toamnă, să deschidă un centru de reabilitare pentru copiii autişti, unde serviciile vor fi gratuite.
În Republica Moldova există un singur centru medical de reabilitare, cu servicii gratuite, pentru copiii cu autism. Zilnic, aici vin peste 100 de micuţi. Cele mai mulţi cazuri de autism sunt diagnosticate tardiv, în primii ani de şcoală.
TATIANA CEBANICA, şef, Secţia Reabilitare Verbală şi Asistenţă Socială: „Pentru cei din raioane, noi avem secţia staţionar care are 36 de locuri şi secţia ambulator care are la fel peste 70 de locuri. Este 100% garantat că copilul care vine la timp, se adresează, garantat îşi va schimba comportamentul, va începe să mai vorbească.”
Autismul este o tulburare care afecteaza comunicarea, interacţiunea sociala si comportamentul. Pentru reabilitare, copii au nevoie de terapie psihologică, psio-pedagogică, logopedică şi kinetoterapie.
„A fost diagnosticat cu autism în decembrie, dar suspecţii erau de pe la trei ani. Pe la vreo doi ani şi lapte luni am observat că nu socializa cu alţi copii. El e cel mai bun, învaţă limbi străine, îi place engleza, spaniola, germana, poate citi de la trei ani.”
„Noi am descoperit asta de la medicul de familie de pe sector. Ea ne-a dat programare aici şi suntem a doua oară. Noi numai cu întârziere în vorbire suntem. Încă nu merge la grăginiţă pentru că ne-am întors recent din străinătate şi încă nu merge la grădiniţă, dar cu copii e activă.”
SORINA GRĂJDEANU, psiholog: „Beneficiarii zilnic sunt foarte mulţi. Terapiile noastre sunt utile atât pentru copii cât şi pentru părinţi pentru că este o conlucrare între specialist, copil şi părinte.”
Ministerul Sănătăţii anunţă că va deschide un centru public pentru copiii cu autism, cu servicii gratuite. Instituţia va activa în cadrul Centrului Republican de Reabilitare.
ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Noi purcedem acum la identificarea spaţiului. Deja avem câteva planuri. Instruim personal, pregătim schema funcţiei de încadrare, găsim personalul, ne ocupăm cu instruirea şi sper ca toamna să oferim aceste servicii, care vor fi acoperite totalmente din Fondul de asigurări obligatorii de asistență medical.”
Conform unui studiu de la sfârșitul anului trecut, în Republica Moldova sunt diagnosticate cu autism 1 310 persoane, dintre care 1280 sunt copii.