Extern

Parlamentul European a dat undă verde sprijinului financiar de 18 miliarde de euro destinat Ucrainei în 2023

post-img
Parlamentul European

Parlamentul European au aprobat împrumutul de 18 miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina în fața războiului declanșat de Rusia cu 507 voturi pentru, 38 împotrivă și 26 de abțineri.


Potrivit unui comunicat de presă al instituției europene, acest pachet va acoperi aproximativ jumătate din necesarul lunar de finanțare al Ucrainei pentru anul 2023, care se ridică la 3-4 miliarde de euro.

”Ucraina luptă pentru valorile europene. Parlamentul European și Uniunea Europeană au dat dovadă de o solidaritate remarcabilă față de Ucraina pe plan umanitar, militar și financiar. Este important faptul că am acordat Ucrainei statutul de candidat la UE. Ieri am lansat campania europeană ”Generatoare pentru speranță” pentru ca Ucraina să treacă peste iarnă. Astăzi am aprobat, cu o largă majoritate și cu o viteză record, un pachet de sprijin de 18 miliarde de euro pentru a supraviețui războiului și pentru a-și reface infrastructura critică”, a declarat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Fondurile vor merge către sprijinirea serviciilor publice esențiale – cum ar fi funcționarea spitalelor, a școlilor și furnizarea de locuințe pentru persoanele relocate -, către stabilitatea macroeconomică și spre refacerea infrastructurii critice distruse de Rusia, potrivit propunerii Comisiei.

Alimentat de UE de pe piețele financiare, împrumutul va fi plătit în tranșe trimestriale, cu o continuitate și o previzibilitate care sunt esențiale pentru a menține Ucraina pe linia de plutire în mijlocul războiului.

Împrumutul vine și cu condiții pe care Kievul trebuie să le îndeplinească: reforme care să consolideze instituțiile țării și să o pregătească atât pentru reconstrucție, cât și pentru drumul său către aderarea la UE.

Revizuite de Comisie înainte de fiecare tranșă, condițiile includ măsuri de combatere a corupției, de reformă judiciară, de respectare a statului de drept, de bună guvernanță și de modernizare a instituțiilor.

Pachetul necesită acum aprobarea unanimă a statelor membre, înainte ca executivul european să poată ieși pe piețe pentru reuși să efectueze plățile începând cu 2023.

Există șanse ca, în sesiunea de vot programată pentru 6 decembrie, acesta să fie blocat de Ungaria, dacă luăm în calcul luările de poziție ale oficialilor de la Budapesta în frunte cu premierul Viktor Orban.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter