Autorităţile din Republica Moldova vor să extindă lista locurilor unde fumatul, de orice fel, este interzis. Se măresc și amenzile iar cei ce vor vinde tigări minorilor sau nu vor verifica vârsta cumpărătorului riscă amenzi de până la 10 mii de lei. Proiectul de lege a fost supus astăzi consultărilor publice şi a generat dispute în Parlament.
Pentru a descuraja fumatul, autorităţile vor să interzică consumul de tutun pe o rază de 10 metri la intrarea în mai multe spaţii publice.
SVETLANA NICOLAESCU secretar general, Ministerul Sănătăţii: „Proiectul de lege propus spre examinarea Parlamentului prevede extinderea interdicţiilor pentru consumul produselor din tutun în spaţiile publice deschise precum: parcurile de distracţie, parcurile acvatice, zonele din preajma piscinelor, plajelor. 18:21 MUSCA 18:25 Restricţiile nu se limitează doar la fumatul de ţigarete, dar şi la fumatul ţigărilor electornice, a dispozitivelor de tutun încălzit şi a narghilelei.
Produsele din tutun vor trebui să conțină avertismente despre riscurile consumului de nicotină iar promovarea și sponsorizarea produselor din tutun, inclusiv în jocurile video sau programele TV se interzice. Noile modificări ale legii au iscat și dispute.
EUGEN COZMULICI reprezentant, Asociația Businessului European: „Noi nu suntem contra şi nimeni nu este contra de a armoniza legislaţia naţională la directiva UE. Dacă noi ne uităm la experinţa statelor UE, directiva datează din 2014 şi abia în 2022 au fost operate aenumite modificări. Ce vreau eu să spun este că industria reglemnetată din acest sector a avut nouă ani de cadru predictibil, ceea ce nu este cazul pentru Republica Moldova.”
CORNELIU RADU LOGHIN reprezentant al societăţii civilă: „Nu mai veniţi cu argumente care nu sunt adevărate. Directiva stabileşte o linie. În plus acea directivă din 2014 este total depăşită., trebuia revizuită de Comisia Europeană, dar aţi reuşit să influenţaţi şi pe acolo şi a întârziat procesul.”
SVETLANA NICOLAESCU secretar general, Ministerul Sănătăţii: „Discuţia la care asistăm demonstrează încă odată cât de contrare sunt interesele autorităţilor publice şi a industriei. Evident că ceea ce ne dorim noi este să reducem cât mai mult consumul şi interesul insdustriei este să câştige profit.”
Cresc şi amenzile de până la 10 mii de lei pentru persoane fizice şi 15 mii pentru persoanele juridice care vând produse din tutun în locuri interzise sau minorilor. Cei din domeniul Horeca au motive de ingrijorare.
ANETA ZASAVIŢCHI președinte Asociației Restaurantelor și Localurilor:„Noi avem de a a deservi oamenii, de a crea atmosferă, de a găti mâncare şi nu de a ochi oaspetele care fumează o ţigară electornică. Ceea ce propunem este ca în cazul unor situaţii din partea agentului constatator pe o terasă sau într-un local să fim obiectivi în analiza situaţie şi să nu implemneteze sancţiuni unităţilor de alimentaţie publică şi persoanelor cu funcţie de răspundere instantaneu.”
MAKSYM BARABASH director companie de tutun: „Ceea ce am văzut în trecut este că interzicerea unor tipuri de produse este o abordare greșită a controlului, deoarece astăzi, oamenii pot comanda acest produs pe canale necontrolate precum Telegram și le pot primi cu avertismentul pentru sănătate într-o limbă necunoscută, taxele pentru aceste produse nu sunt plătite. Deci, problema controlului tutunului nu este rezolvată, guvernul pierde oportunitatea economică în urma neplăţii impozitelor şi nu sunt generate venituri fiscale. "
De asemenea, se interzice vânzarea produselor din tutun şi a dispozitivelor de reîncărcare şi încălzire în gherete sau vitrine din comerţ sau a căror pachete fac asociere cu jucării sau produse alimentare. Ultimul raport al Comisiei Europene privind progresele Republicii Moldova pentru alinierea la Aquis-ul comunitar, arată că nu sa-u înregistrat progrese în domeniul controlului tutunului, în special în ceea ce privește comerțului ilicit.