Economic

Victor Parlicov, despre contractul prezentat de Evghenia Guţul: Aceste companii pe care le invocă doamna bașcan nu sunt de furnizare de gaze, ci de știri false

post-img
Victor Parlicov

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, spune că acea companie pe care a prezentat-o bașcanul regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, nu poate fi una adevărată de furnizare de gaze, ci e una de furnizare de știri, referindu-se la faptul că ar fi un fals contractul prezentat de ea.

„Ceea ce se întâmplă cu aceste companii pe care le invocă doamna bașcan nu este furnizare de gaze. Este furnizor de știri, nu de gaze. Domnul Șor a declarat în aprilie că el aduce gaz cu 12 lei. În octombrie doamna Guțul a declarat că ea o să livreze gaz, în loc să livreze, dar nu a livrat nimic din aprilie până acum. Iar acum declară că o să livreze cu 10, mâine o să livreze cu 6. Repet, aici gaz nu-i, aici sunt numai știri false. Cred că noi, ca și stat, la fel, trebuie să ne protejăm cetățenii inclusiv și de aceste manipulări. Până la moment există acești furnizor de știri care speculează cu licența la gaze ca și patentă la generat știri", a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, companiile de gaze nu-și postează contractele sau ofertele pentru publicul larg.

„Un singur lucru vreau să atenționez. Nu veți găsi nicăieri, nici pe piața europeană, nici la noi pe piață companii de gaze care cu adevărat furnizează gaze care să-și publice contractele sau să își publice ofertele pentru că pe o piață competitivă, ultimul lucru ca un furnizor competitiv pe care-l vrei, ca toți concurenții tăi să știe de unde iei, cu cât iei. Până la urmă este o luptă pe piață. Pe o piață reală, un furnizor real nu se ocupă cu acest lucru", precizează ministrul.

Amintim că săptămâna trecută, bașcanul Evghenia Guțul a anunțat că locuitorii din UTA Găgăuzia urmează să achite un tarif preferențial de 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Potrivit ei, o companie turcă a semnat un contract cu un mare comerciant european pentru a cumpăra gaz direct din sistemul european de alimentare cu gaze. Compania turcă, la rândul ei, a semnat un contract cu un operator licențiat din Moldova pentru a livra acest gaz la un preț special, susținea bașcanul.

Victor Parlicov: Contractul prezentat de Evghenia Guţul este un fals În prezent, consumatorii casnici achită 18,6 lei (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter