Actualitate

Criză de funcționari publici în R. Moldova

Criză de funcționari publici în R. Moldova

E criză de angajaţi în primării, ministere şi instituţii subordonate Guvernului, în Republica Moldova. Puţini acceptă să se angajeze la stat din cauza salariilor mici. Autorităţile centrale sunt în proces de elaborare a unor reforme în domeniul administrativ şi identificarea unor instrumente, astfel ca aceste funcţii să devină mai atractive.

Gheorghe Garabagiu din satul Ruseştii Noi, raionul Ialoveni, are două locuri de muncă. Noaptea e pazinc la primărie, iar ziua face curăţenie pe străzile din sat. Chiar şi aşa, salariul lunar ajunge la doar 4 mii de lei.


GHEORGHE GARABAGIU, paznic, primăria Ruseştii Noi: „A venit un om ca să se angajeze, şi când a auzit de un salariu de trei mii de lei, a spus că eu nu pot lucra cu trei mii de lei. Şi eu iată îs la pensie, şi eu nu pot. Eu am spus, doamnă primar, căutaţi doi muncitori să lucreze, da nimeni nu vrea să vină că nu-i plătit”.


Acum, Primăria mai este în căutarea a doi muncitori la salubrizare, cu un salariu de peste 3 mii de lei lunar. Mai sunt alte şase posturi vacante, printre care cea de jurist, pentru care autorităţile sunt dispuse să ofere doar 1000 de lei lunar, adică 25 la sută din salariul bază.


VALENTINA MEŞINĂ, primarul, satul Ruseştii Noi, Ialoveni: „Noi prin contract avem pădurar, electrician, specialist IT, muncitori şi mie îmi este ruşine să vă spun ce salarii primesc. Avem un angajat la cimitir, salariu de 1000 de lei, 1500, 2000 de lei”.


Autorităţile locale din Republica Moldova îşi gestionează de sine stătător resursele financiare. Doar anumite funcţii, ca cele de primar, viceprimar sau secretar al consiliilor sunt plătite din bugetul de stat. Din cauza salariilor mici şi a lipsei de personal calificat, e criză de angajaţi şi în sectorul administraţiei publice centrale, în ministere, Parlament şi instituţii strategice subordonate Guvernului. La Biroul Naţional de Statistică, de exemplu, din peste 700 de posturi de muncă, aproape 100 sunt vacante.


OLEG CARA, director, BIroul Naţional de Statistică: „Vorbim despre anul acesta, circa şase persoane s-au angajat şi nouă persoane s-au eliberat. Sunt şi persoane care se angajează, din rândul studenţilor. Nivelul de salarizare a angajaţilor Biroului Naţional de Statistică a fost cu circa 40 la sută mai mic, în medie decât alte autorităţi publice centrale”.


Statul are nevoie de funcţionari publici calificaţi, care să îndeplinească condiţionalităţile pe care Republica Moldova trebuie să le realizeze în procesul de integrare europeană. Guvernul a majorat deja salariile unor categorii de funcţionari publici din cadrul ministerelor şi cancelariilor de stat.


ELENA LEVINŢA, consultant politici resurse umane, Cancelaria de Stat: „Aceşti funcţionari vor elabora peste 1300 de acte normative, le vor alinia la cerinţele Uniunii Europene, acesta este un efort foarte mare şi este nevoie de implicare şi efort considerabil. Este un prim pas. Ulterior deci salariile pentru funcţionarii deja din agenţiile din subordinea ministerelor, aici avem probleme mai mari”.


Acum se elaborează reforme pentru crearea unor condiţii mai atractive, inclusiv din punct de vedere financiar, şi pentru alţi angjaţii din adminsitraţia publică centrală şi locală.


DIANA CHIRIAC, consilier, prim-ministrul Republicii Moldova: „Venim cu câteva instrumente pentru ca autorităţile publice locale să-şi consilideze veniturile, să-şi majoreze aceste venituri, să paotă oferi salarii din diferite instrumente care le oferă Guvernul”.


În prezent, în Republica Moldova, din totalul funcţiilor publice de la Guvern, Parlament sau Cancelaria de stat, peste 20 la sută sunt vacante. Alte peste 25 la sută dintre funcţile neocupate sunt în cadrul instituţiilor şi agenţiilor subordonate executivului.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter