Cultură

Proiecții de film în cadrul Zilelor Francofoniei în Republica Moldova

post-img
film

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe organizează o serie de 5 proiecții de film pentru marcarea Zilei Francofoniei și a celor 30 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei. Evenimentele, organizate în colaborare cu instituțiile de învățământ liceal și universitar din Republica Moldova care au ca obiect de activitate studiul intensiv al limbii franceze se vor desfășura după următorul program:

· 16 martie, ora 13.00 - Tata mută munții la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Mediateca 

·20 martie, ora 11.30 - Tata mută munții  la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți*, Sala Polivalentă  

· 20 martie, ora 14.00 - Străjerii Deltei la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți* 

· 21 martie, ora 11.00 - Străjerii Deltei la Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Orhei

· 21 martie, ora 14.00 - Tata mută munții  la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Clasa Viitorului 

Evenimentele de la Bălți vor fi organizate în colaborare cu Consulatul General al României la Bălți.

Străjerii Deltei (2021, regia Liviu Mărghidan)

Cu: Florentina Țilea, Vasile Calofir, Viorel Păunescu, Elias Ferkin, Ionuț Achivoaie

Sinopsis: Mai mulți copii își petrec vacanța de vară într-o tabără din Delta Dunării, unde învață cum să supraviețuiască în sălbăticie. Într-o zi, în timp ce curăță apele Dunării de sticle de plastic, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric, așa că acum copiii au o misiune importantă.

Tata mută munții (2021, regia Daniel Sandu)

Cu: Adrian Titieni, Elena Purea, Judith State, Valeriu Andriuță

Sinopsis: Mircea Jianu, un fost ofițer de informații, află că fiul său  a fost declarat dispărut în munți. Se duce cu mașina spre locul tragediei, ca orice părinte îngrijorat, în speranța că-l va găsi pe tânăr viu și nevătămat. Dar după câteva zile de căutări zadarnice, Mircea decide să-și adune propria echipă de salvatori, intrând în conflict cu echipa locală. Încet-încet, tatăl care, înfrământarea lui, refuză să accepte evidența, devine prizonierul unei bătălii încrâncenate între om și natură.

TVR Moldova este partener media al evenimentului.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter