Elevii liceului "Ion şi Doina Aldea-Teodorovici" au participat la o lecţie de educaţie rutieră organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie în parteneriat cu Inspectoratul Național de Securitate Publică. Acţiunea face parte din campania de informare și educare - "Prevenirea traumatismelor și siguranța copiilor în trafic".
Elevii au învățat regulile de bază care pot salva viața pietonilor sar și celor din mașini atunci când sunt in trafic.
"Nu am ştiut că trebuie să-şi pună centura şi persoanele din spate atunci când merg."
"Am aflat că la volan nu trebuie să fii sub influenţa drogurilor, băuturilor alcoolice, dacă mergi cu trotineta, bicicleta, trebuie să porţi o vestă reflectorizantă ca să te poţi vedea în întuneric."
"Fiecare dintre noi trebuie să ştim regulile de circulaţie. Trebuie să ştim cum să ne comportăm normal, civilizat şi cum să trecem frumos şi corect strada."
Accidentele rutiere sunt a două cauză de deces în rândul minorilor din Republica Moldova. Campania de informare este organizată cu scopul de reduce cât mai mult aceste riscuri.
SVETLANA COCIU, asistent universitar, USMF: "Republica Moldova se situează pe locul patru după leziunile traumatice şi alte cauze externe de traumare atât în mortalitate şi morbiditate dar ocupă locul doi în ceea ce priveşte traumatismele rutiere în clasamentul deceselor."
ANGELA CAZACU-STRATU, doctor în ştiinţe medicale, USMF: "Cea mai frecventă trauma care se întâlneşte la copii ca rezultat a accidentelor rutiere este afectarea craniului, anume traumatismul cranio-cerebral cu un porocent mai înalt, după care urmează traumatismele regiunii toracelui. De asemenea, ca rezultat al accidentului avem afectarea membrelor inferioare şi superioare."
ANA CHISELIŢĂ, ofiţer superior, INSP: "În primele 10 luni ale anului 2022 au fost produse 388 de accidente rutiere cu implicarea minorilor, comparativ cu perioada anului precedent în care au fost produse 399 de accidente rutiere. Dacă ne referim la vârsta minorilor implicaţi în accidentele rutiere, cei mai mulţi minori au vârsta cuprinsă între 15-17 ani."
Campania de informare se va desfăşura în tote instituţiile şcolare din Republica Moldova până pe 30 noiembrie.