Europa azi

Liderii ţărilor din UE şi din alte 17 state, printre care şi R. Moldova, s-au întâlnit la Praga pentru a discuta revizuirea ordinii de securitate în Europa

RM-UE
Sursa video: TVR MOLDOVA

Lideri ţărilor din Uniunea Europeană şi din alte 17 state, între care şi Republica Moldova, s-au întâlnit azi la Praga pentru a discuta despre revizuirea ordinii de securitate în Europa. E prima reuniune oficială a şefilor de stat şi de guvern din 44 de state de pe bătrânul continent, care au format recent noua Comunitate Politică Europeană.

Premierul Cehiei care a găzduit reuniunea a  declarat în deschiderea evenimentului că în prezent comunitatea  internaţională trebuie să caute urgent soluţii pentru a combate politica  agresivă a Rusiei.

PETER FIALA, prim-ministrul Cehiei: „Europa  are multe probleme dificile în acest moment și ne întâlnim aici pentru a  discuta soluții. Cea mai gravă problemă este că Europa suferă de un  război agresiv. Rusia continuă agresiunea sa nedreaptă împotriva  Ucrainei. Vladimir Putin pur și simplu nu este deschis negocierilor.  Singurul său obiectiv este cucerirea pământului. Acțiunilie Rusiei din  ultima săptămână confirmă acest lucru încă o dată. Organizarea  referendumurilor în teritoriile ocupate a fost un truc murdar.  Comunitatea internaţională nu poate lua asta în serios.”

Preşedintele  francez a salutat azi prezenţa tuturor reprezentanţilor statelor membre  ale Comunităţii Politice Europene, organizaţie creată la iniţiativa sa  după declanşarea războiului ruso-ucrainean. Emannuel Macron a remarcat  că statele de pe continentul european, indiferent că fac parte din UE  sau aspiră să adere la blocul comunitar, trebuie să-şi unească forţele  pentru a asigura securitatea Europei în faţa marilor provocări.

EMMANUEL MACRON preşedintele Franţei: „Obiectivul  este de a împărtăși aceeași înțelegere a situației, care afectează  Europa, de a lupta având o strategie comună, deci, o cooperare  strategică, care nu există cu adevărat în acest moment și care ar putea  clarfica neînţelegerile. Şi eu sper că putem face asta cu ajutorul unui  proiect comun.” 

La primul summit al Comunităţii Politice Europene au participat şi lideri ai instituţiilor UE. 

CHARLES MICHEL preşedintele Consiliului European: „Va  fi o întâlnire importantă pentru că împărțim același continent și ne  confruntăm cu aceleași provocări. Și avem ocazia să discutăm despre  modul în care putem încerca să îmbunătățim cooperarea prin coordonare  pentru a avea mai multă stabilitate, mai multă securitate, mai multă  pace.”

Şeful diplomaţiei europene, Josep  Borrell a declarat că tema de bază a summit-ului Comunităţii Politice  Europene, precum şi a celui de mâine al Consiliului European, e  construcţia unei ordini mondiale fără Rusia, ţară care rămâne izolată  din cauza războiului pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei. Liderii  UE se vor reuni mâine pentru a discuta despre războiul ruso-ucrainean,  criza energetică și situația economică.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter