E o tradiţie moldovenească să bea, dar ei nu ştiu măsura. Dar aşa e mare jale, mulţi oameni mor tineri, nu lucrează, bat femeile, copiii pe la gazdă umblă, asta e mare tragedie.
„Îmi pare că nu pot face nimic că şi ei beau. Autoritatile? da.”
În sat oamenii beau? Ehehehe...nu au margine. Da de ce credeti ca oamenii beau? de saracie, ultima para o scot, şi berea asta e 60 de lei, nu înţeleg de ce dau aşa mulţi pe bani pe nimic.”
„Credeți că se face prea mult vin în gospodarii? se fac tone. Să fie nişte legi să se simtă, nu să ia amendă tot din bugetil familiei dar să-i pună la lucru, în sate este atât de mult de lucru, de făcut curăţenie”.
„Asta e normal, e sănătos aşa să fie. e sanatos să bem un pahar de vin? De fiecare dată, alte băuturi”.
Care şi cum e deprins, care e deprins cu băutura, care cu lucrul, fiecare cu caracterul lui. Credeţi că este o problemă? poate că da, beţia nu-i bună, te aduce la nimic, al îmbolnăvire”.
„Dvoastră cu ce va ocupați? cu lucrul acasă.
Cetățenii din Republica Moldova consumă mult acool? Credeţi că este o problemă? Eu nuştiu de alcool, cu alcoolul nu umblu. De ce beau mult? Nu ştiu de ce beau mult, aşa vor ei cred.”
„Majoritatea beu. Nu ştiu de ce, poate neajunsuri, greutăţi.
Spune pe televizor să nu bea, accidente, nu ştiu nu se învaţă minte.”
„Am zece zile până când nu am pus un gram dar de mâine o să încep, am pus injecţii. Dacă lucrezi şi bei un pahar de vin nu o să încurce.”
MIHAELA URSU, reporter TVR MOLDOVA: „Republica Moldova se află în topul țărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor. Studiile arată că, pe parcursul unui an, un singur om bea circa 13 litri de alcool pur. Unul din patru decese este asociat consumului de alcool.”
În Republica Moldova, in fiecare zi, cel puțin o persoană ajunge la spital cu psihoză alcoolică. În total, sub supraveghere medicală sunt aproape 43 de mii de persoane iar un sfert sunt femei. Acesta este numărul celor care au ajuns la medic, nu şi al celor ce suferă în realitate de patima alcoolului. Percepţia că de alcoolism suferă doar săracii este greşită. Specialiştii spun că fiecare om poate dezvolta maladia. Iar factorii de risc pot fi genetici, traumele, stresul şi expunerea la consum exagerat. Şi povestea lui Vitalie confirmă acest lucru. Un bărbat cu o carieră de succes, care şi-a înecat viaţa în băutură.
VITALIE, alcoolic abstinent: „Eu cel puţin 25 de ani am consumat alcool, deja fiind dependent. Am început cu puţin, apoi acest puţin a devenit regulat, cu toate că în studenţie când toţi consumau bere mie nu îmi plăcea. Apăreau diferite situaţii de stres, ziceau să beu un pahar de ceva şi o să te calmezi, respectiv m-am pornit şi eu pe calea asta. Eu dimineaţa mă bărbieream, eram la cravată, mă dădeam cu parfum, mă duceam la serviciu dar înţelegeam că faţa mea nu e aşa cum eu cred.
Treptat s-a agravat şi a început a se răsfrânge şi asupra serviciului. Vedeau şi vecinii, soţia vedea... mulţumesc ei nu ştiu dacă acum mai eram aici, ea mă susţinea să gasim o cale. Aveam impresia că merg pe tren de pe care nu pot sări şi eu ştiam că trebuie să mă opresc dar mă simţeam rău dacă nu consum”.
ARCADIE ASTRAHAN, psihoterapeut: „Vorbim de dependenţă atunci când persoana pierde controlul asupra consumului. În mare parte majoritatea pacienţilor ajung la insistenţa rudelor, în jur de 60 procente nu recunosc pe cât sunt de afectaţi, avem şi pacienţi care spun că mama trebuie să se lecuiască. Alcoolismul nu poate fi vindecat însă se tratează cu succes. Capacitatea de a consuma controlat, adică să se oprească după o bere sau un pahar de vin, odată pierdută această capacitate nu poate fi recuperată, boala este cronică, majoritatea programelor de tratament pentru alcoolism obiectivul cel mai raţional este abstinenţa absolută”.
Asta a funcţionat şi în cazul lui Vitalie: abstinenţa! Dar până a ajunge la acest rezultat a căutat soluţia peste tot: în cărţi, la biserică sau în ştiinţă.
În 2018 a făcut cunoştinţă cu un psihoterapeut care l-a îndrumat să meargă la un curs organizat de centru privat de reabilitare. De cinci ani frecventează clubul Alcoolicilor Anonimi şi recunoaște că a fost cea mai bună decizie luată.
VITALIE, alcoolic abstinent: „Maxim în a doua zi m-am identificat cu persoanele care sunt în centrul de reabilitare, am înţeles că sunt fix ca mine, că ei înţeleg ce e asta. Aici am făcut cunoştinţă cu programul de 12 paşi a Alcoolicilor Anonimi. Te ajută să te înţelegi singur pe tine. E foarte greu să fii sincer singur cu tine. Succesul acesta iniţial este amăgitor, ai făcut şi totul este bine, trebuie mereu să continui. Să evite şi să se lase de cunoştinţele care fac abuz. E foarte straşnic şi nu există nici un program naţional”.
ARCADIE ASTRAHAN, psihoterapeut: „E dezvoltată mai mult serviciile de sănătate legate de prima etapa a consecinţelor, deobicei intoxicaţiile, halucinoză alcolică şi mai puţin avem servicii, ceea ce este diferit în lumea mai dezvoltată, servicii de menţinere a abstinenţei şi reabilitare pentru consumatorii abuzivi de alcool. În primul rând să nu o judecăm pentru că asta e o problemă de sănătate, în mare parte la noi se păstrează abordarea morală. Morală în sensul că el face ceva rău că bea.
în perioade încă precoce trebuie de adresat la specialişti, dar nu cu judecată propunând ajutor şi susţinere”.
O parte dintre pacienții diagnosticați cu alcoolism sunt tratați de specialiștii Dispensarului Republican de Narcologie. Tratamentul este achitat de către stat iar bugetul alocat e de circa 50 de milioane de le pe an. Dispensarul din Chişinău dispune și de 300 de paturi. Instituţia are secţii speciale şi la spitalele de psihiatrie Bălţi şi Orhei.
EUDOCHIA PACIU, medic psihiatru-narcolog, Dispensarului de Narcologie: „În prima etapă a tratamentului se face detoxifierea organismului, mai departe este etapa unde cu pacienţii lucrează medicii psihologi, deasemenea se administrează preparate care reduc plăcerea plăcerea faţă de consumul de alcool, scad dorinţa. Nu se adresează în stadiile incipiente dar cel mai fregvent la noi în staţionar ajung pacienţii care sunt aduşi de echipele 112, sunt aduşi când maladia este avansată şi au probleme cu impact grav asupra organismului.”
Mulţi pacienţi apelează însă la instituțiile private. În funcție de gravitatea bolii, costul unui tratament poate ajunge și la 15 mii de lei pe lună.
MIHAELA URSU, reporter TVR MOLDOVA: „În Republica Moldova excesul de alcool este asociat cu violența, crime, accidente rutiere și boli grave. Pentru fiecare persoană dependentă de alcool, alte zeci au de suferit. Se pare ca toate guvernările de până acum au preferat să plătească pentru efectele consumului excesiv de alcool în loc să pună la punct o strategie de prevenire.”
ION ŞALARU, director adjunct, ANSP: „Consumul de alcool în Republica Moldova este o problemă serioasă de sănătate publică. Fiecare a treia boală digestivă cronică, cum ar fi hepatitele, pancreatitele, cirozele sunt condiţionate de consumul fregvent de alcool şi fiecare a zecea caz de boală cardiovasculară. S-a dovedit că alcoolul este cauza principală de unele tipuri de cancer, cancer la organele digestive, hepatic, la femei este principala cauză a cancerului mamar. Conform ultimelor date orice cantitate de alcool este nocivă”.
VALENTIN CERTAN, comisar principal, satul Codreanca: „Practic fiecare a treia solicitare stabilim că este efectuată pe fonul consumului de alcool, conflictele în familie, huliganismul, condusul unităţilor de transport în stare de ebrietate. În cazul conflictelor de familie au de suferit copiii deoarece ei sunt martori la violenţă şi consum abuziv a alcoolului. Un caz mai recent chiar a fost la noi pe sector, în urma consumului de alcool doi prieteni l-au agresat pe al treilea, în urma leziunilor primite ultimul a decedat”.
Şi statisticile demonstrează acest lucru. În 2022, peste 2800 de persoane au comis infracţiuni în urma consumului de alcool.
CONSECINŢE ALE CONSUMULUI DE ALCOOL 2022
INFRACŢIUNI 2867
INFRACŢIUNI COMISE DE MINORI 47
MINORI ÎN STARE DE EBRIETATE 56
Din nefericire, tot mai mulţi cetăţeni obişnuiesc să consume alcool și în spaţii publice.
EDUARD BABCINIŢCHI, ofiţer principal, Direcţia Ordine Publică, INSP: „Pe parcursul anului 2022. Au fost întocmite aproape 19 mii de procese verbale cu privire la contravenţie pe diferite articole. Tot ce este corelat de consumul abuziv de alcool. În comparatie cu anii precedenti este o cifra in crestere. Suma amenzilor aplicate constituie circa 4,9 milioane de lei, în total pentru toate aceste fapte ilegale.”
Zeci de vieţi au fost distruse și în accidente rutiere produse din cauza consumului de alcool. Anul trecut, au avut loc peste 140 de accidente,
soldate cu 24 morţi și 143 de răniţi. Poliţia anunţă însă zilnic că au prins şoferi băuţi la volan.
ACCIDENTE RUTIERE PRODUSE DE ŞOFERI ÎN STARE DE EBRIETATE, 2022
140 ACCIDENTE
24 MORŢI
143 RĂNIŢI
În 2022, 800 de şoferi au rămas fără permis de conducere şi peste 1300 au fost privaţi de dreptul de a conduce pentru o anumită perioadă.
Șoferii prinși băuți la volan sunt REeducați în cadrul programului "Drink and Drive". Pentru a întelege gravitatea problemei, şoferii sunt duşi la morgĂ sau la spital, să vadă cu ochii lor victimele unor accidente rutiere.
ELENA MURZAC, şef Direcţie Programe Probaţionale, Biroul de Probaţiune: „Acest program este o condiţie de redobândire a dreptului de a conduce mijloace de transport şi respectiv este o alegere a persoanei. În mediu 20-25 de procente din accidentele sunt comise din cauza ca persoana se află în stare de ebrietate la volan. În Republica Moldova accidentele în stare de ebrietate ocupă locul doi după depăşirea limitei de viteză”.
Datele prezentate de Ministerul Sănătăţii arată că 63 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova consumă alcool. Vinul este considerat chiar produs alimentar. Băuturile alcoolice sunt accesibile şi le găsim la orice colt de stradă iar legile, în mare parte, nu se respectă sau sunt în favoarea comercianţilor. Toţi recunosc că este o problemă dar nu se face nimic.
Responsabilii din sănătate încearcă să schimbe lucrurile dar e complicat într-o ţară în care domeniul vitivinicol e elogiat. În aprilie 2023, urmează să intre în vigoare legea cu privire la circulaţia alcoolului etilic. Pe sticlele cu băuturi alcoolice vor fi afişate patru avertismente de sănătate. Doar patru din opt au fost votate. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică spun că au pregătit și un program naţional care este la etapa de aprobare.
ION ŞALARU, director adjunct, ANSP: „Ne propunem să modificam inclusiv legislaţia. Acţiuni de educaţie, acţiuni de implicare a tinerilor în alte activităţi să fie atractive decât consumul de alcool. Trebuie să oferi o alternativă. La nivel legislativ noi vrem dar avem de lucrat cu ministerul Agriculturii deoarece nu am gsăit încă o formulă comună privind reducerea producerii alcoolului în condiţii casnice. Nu este vorba de a interzice total dar de al reglementa. Raportarea cantităţii produse, de plata taxelor, precum şi de verificarea calităţii”.
Organizatiile internaționale încurajează țările să-și dubleze eforturile de combatere a acestui fenomen, în special prin limitarea promovării alcoolului și prin impunerea unor prețuri mai mari la aceste produse.
ION ŞALARU, director adjunct, ANSP: „Chiar dacă Republica Moldova este o ţară vinicolă nu este recomandat ca vinul şi spumantul să fie scutite de accize. Pagubele pe sănătate condiţionate de consumul de alcool aproape la 2 miliarde de lei anual. Pe de altă parte spuneţi-mi încasăm noi din accize 2 miliarde de lei? Desigur că nu”.