În următorii 10 ani, NATO va analiza la microscop toate acţiunile Rusiei, nu doar pe cele militare. Vor fi identificate astfel şi vor fi contracarate şi tehnicile hibride de care uzează Kremlinul: atacurile cibernetice, campaniile de dezinformare sau folorirea energiei drept element de şantaj şi presiune. Este practic o schimbare de doctrină a NATO, determinată de invazia din Ucraina. Astfel traduce ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, decizia istorica de la summitul de la Madrid de a cataloga Rusia drept ameninţare directă la adresa securităţii NATO, într-un interviu în exclusivitate pentru Ştirile TVR, realizat de Ramona Avramescu.
România este una dintre primele ţări vizitate de oficialul american după preluarea în acest an a mandatului la NATO. Smith spune că a vrut să vadă la firul ierbii situaţia de pe Flancul Estic şi se declară impresionată de întâlnirile cu militarii de la baza Mihail Kogălniceanu- americani, români şi din celelalte ţări aliate.
,,În perioada următoare veţi vedea mai multe exerciţii militare în România şi în zona Mării Negre, care e acum zonă de interes strategic pentru NATO. Dacă, în 2014, după Crimeea, a fost normal să ne concentrăm pe Marea Baltică, acum atenţia s-a mutat în Marea Neagră. E o zonă importantă nu doar pentru România, ci şi pentru SUA şi de fapt pentru toate ţările din Alianţă", a declarat Julianne Smith.