Social

E sărbătoare şi voie bună în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chișinău, unde, astăzi şi mâine, este sărbătorită Ziua Naţională a Vinului. Sunt prezente nu mai putin de 86 de vinării

Ziua Vinului
Sursa video: TVR MOLDOVA

E sărbătoare şi voie bună în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chișinău, unde, astăzi şi mâine, este sărbătorită Ziua Naţională a Vinului. După doi ani de pauză, din cauza pandemiei, zeci de viticultori au din nou ocazia să-şi prezinte produsele mai ales că la eveniment sunt aşteptaţi mii de turişti. Cea de-a 21 ediţie se dăsfăşoară sub sloganul ''Vinul meu aduce pace, ura-n dragoste preface''!

A fost aglomerat încă de dimineaţă iar aromele de must şi frigărui au pus stăpânire pe centrul Chisinaului. În acest an, la Ziua Naţională a Vinului e un număr record de participanși - 86 de vinării, dintre care 35 sunt mici producători.

ANTON DELEU, producător de vin: "Suntem o vinărie mică, ne-am lansat pe piaţa în 2020, este prima noastră prezenţă la Ziua Naţională a Vinului. Avem pino grigio, sauvionio blanc şi pino grigio ţinut trei luni în butoi de stejar. Avem 7 hectare plantaţie proprie dar colaborăm şi cu fermierii din zonă Săseni, Bravicea, Bahu."

CĂTĂLINA ŢURCANU, brand manager vinărie: "A fost inclus în top 100 cele mai bune vinuri din lume. Am fost desemnaţi cea mai premiată vinărie din lume în anul 2021. Podgoriile noastre se intând pe 500 de hectare." "-Este o zi bună, frumoasă, o zi cand tragi linie şi să spui da viaţa e frumoasă, mergem înante." "E prima oară când venim aici, sperăm să ne simţim bine. De unde veniţi? România, Iaşi. Am venit un grup organizat." "Nu consumaţi vin? Nu. Aţi venit doar pentru sărbătoare? Da!" Vizitatorii pot participa la degustări sau ateliere de meşteşugărit. "E necesară deoarece e o demonstraţie a capacităţilor Republicii Moldova de a produce producţie calitativă. Must să-l gustăm, e un lucru minunat."

"Suntem încantaţi de sărbătoare, suntem pentru prima oară dar e măreţ. E foarte gustos vinul!"

"Sunt din Anglia, sunt turist în Republica Moldova, sunt fericit să fiu aici în ziua în care este sărbătoarea naţională a vinului. Este gustos vinul, am început bine ziua."

"De la Praga am venit să gustăm puţin vin moldovenesc. Vă place rose-ul? Toate ne plac!" Ziua Naţională a vinului promovează dezvoltarea sectorului vitivinicol şi cultura consumului responsabil.

ELIZAVETA BREAHNĂ, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: "Au participat la diverse concursuri internaţionale, de unde au adus peste 2000 de medalii. Republica Modlova este recunăscută ca cea mai medaliată ţară din Europa de Est. Aceste întreprinderi angajează direct sau indirect 15 la sută din forţa de muncă activă a ţării."

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: "Vinul, ospitalitatea, căldura, empatia sunt în ADN-ul moldovenilor, mult succes în continuare şi tradiţionala urare: sănătate şi noroc!"

Excelența Sa KENT D. LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: "SUA va continua să ajute această industrie, un merit enorm în acest sens îl are USAID Moldova. Îi felicit pe producătorii de vin pentru rezultatele remarcabile şi personal pot spune pentru vinurile delicioase."

COSTEL ALEXE, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi: "Ne-am bucura foarte mult dacă aţi construi un vinoduct spre România şi apoi spre Europa, pentru că ar fi păcat ca vinurile dvoastră să nu aibă aprecierea pe care o meritaţi."

Producătorii de vinuri spear că recolta de struguri din acest an va fi una bună, în pofida secetei. De la începutul anului 2022, exporturile de vin au scăzut cu 25%, adică cu 75 de milioane de dolari mai puțin in economia Republicii Moldova. De vină ar fi războiul ruso-ucrainean. Acum, cel mai mult vin se exportă în România, Polonia și Cehia.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter