Politic

VIDEO. Igor Munteanu: Nu putem lăsa ca Republica Moldova să pice testul solidarității acum

post-img
Punctul pe AZi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

„Nu putem lăsa ca Republica Moldova să pice testul solidarității acum. Procesul va fi complicat pentru că pe lângă tehnicile de manipulare, pe larg exploatate în Republica Moldova, există și niște frustrări legitime ale populației față de insuccesele și eșecurile actualei guvernări,” a declarat președintele CUB, Igor Munteanu, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Aceste semne de naștere a guvernării care deja împlinește trei ani se vor înscrie și pe răbojul autorului acestei inițiative. Multă lume vor vota negativ împotriva referendumului, nu pentru că nu iubesc Europa, dar pentru că au motive să aibă suficientă încredere în mesajele și faptele unor oficiali de care nu s-au descotorosit actuala guvernare la timp. Asta înseamnă niște costuri pe care cineva ar trebui să le plătească. Dincolo de asta, sunt sigur că există niște obiective strategice, noi nu putem să lăsăm ca Republica Moldova să pice testul solidarității în acest moment pentru că este vorba de solidaritate sistemică a unei națiuni politice, care în acest moment dorește să iasă dintr-un cerc vicios. Acest cerc vicios însemna că de fiecare dată când ajungeam aproape în urma unor angajamente pe termen lung ceva se întâmpla. Fie prin anumite oferte transmise de la Moscova, elitelor politice de atunci, fie prin crearea unor crize regionale care afecta și Republica Moldova, și mai mulți prim-miniștri au căzut în plasa acestor circumstanțe istorice. Sigur că noi nu ar trebui să ne permitem ca această situație să fie exploatată de către forțe care nu își doresc ca basarabenii să-și vadă idealul înfăptuit, să fie tratați cu respect de către UE într-un proces care va cere foarte mult efort și competență tehnică, dar și un sprijin din partea populației,” a spus Igor Munteanu.

Președintele CUB a mai menționat că toate procesele de aderare la Uniunea Europeană nu a contat doar pe tehnocrație, dar și pe girul, populația care venea din urmă și într-un fel încuviința deciziile pe care le luau. 

„Ne trebuie mai multă democrație în Republica Moldova, nu doar competență tehnocratică, ne trebuie mai multă inclusivitate pentru ca mai mulți cetățeni să se poată expună, iar autoritatea guvernului să le respecte diferența și în sfârșit trebuie să participe mai mulți actori politici la agenda comună de integrare europeană, care nu poate fi monopolul unui singur partid politi,” a mai adăugat acesta.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 16 aprilie o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter