Economic

Peste 80% din nucile exportate din R. Moldova ajung în Uniunea Europeană

post-img
imagine simbol

Peste 80% din valoarea totală a nucilor exportate din Republica Moldova au ajuns în Uniunea Europeană, prezintă datele Biroului Național de Statistică.

În 2021, Republica Moldova a exportat nuci în valoare totală de 41,5 milioane de dolari, potrivit BNS. Statele Membre UE sunt urmate la mare distanță de Elveția, Marea Britanie și Turcia.


Producția în sectorul nucifer autohton s-a majorat cu peste 50% în ultimii ani, fapt ce poziționează Republica Moldova în rândul principalelor state producătoare din lume. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în total, în 2021, erau 34.700 ha de culturi nucifere, dintre care 20,90 sunt livezile pe rod.


Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru TVR Moldova, Excelența Sa JĀNIS MAŽEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova, a declarat că piața Uniunii Europene este una destul de importantă pentru Republica Moldova pentru a se dezvolta ca o țară democratică şi prosperă.


"UE este o piață de export, iar pentru voi șansa să vă vindeți atât produsele agricole, cât şi cele industriale. Cu adevărat, există beneficiu de a avea un vecin stabil unde există supremația legii, democrație, corupție din ce în ce mai puțină, acesta fiind încă unul dintre motivele pentru care Uniunea Europeană alocă bani, nu doar pentru Guvern, dar şi pentru ONG-uri, mass-media. Cu alte cuvinte, Republica Moldova se poate dezvolta ca o țară democratică şi prosperă, iar acum avem şi acest avantaj faptul că aţi putea deveni membru al Uniunii Europene", susține ambasadorul UE în Republica Moldova.


În anul 2021, exporturile de mărfuri au însumat 3,1 mlrd dolari, cu 27,5% mai mult, comparativ cu cele înregistrate în anul 2020. Exporturile destinate țărilor Uniunii Europene au totalizat 1,9 mlrd dolari, cu 17% mai mult comparativ cu 2020, deținând o pondere de 61,1% din totalul de exporturi. Exporturile către țările CSI s-au ridicat la 466,2 milioane dolari, adică 14,8% din totalul de exporturi.



VOLUMUL EXPORTURILOR ÎN  2021
Total            - 3,1 mlrd dolari    + 27,5%
În țările UE  - 1,9 mlrd dolari   - 61,1%
În țările CSI  - 466,2 mil dolari – 14,8%
Alte ţări        -  24,1%



EXPORTURILE PE ŢĂRI, 2021
România - 26,5%
Turcia -10,0%
Federația Rusă 8,8%
Germania - 7,8%
Italia 7,6%


"Această creştere în opinia mea este bazată pe producţia mare de anul trecut, plus producţia din stânga Nistrului care legal merge prin R. Moldova şi plus producţia din Ucraina. Noi avem acum un bum al exporturilor , de la 3 mlrd. dolari ajungem la 4 mldr. dolari, aşa relaxat, şi vom depăşi 4 miliarde", a declarat expertul în economie, Veaceslav Ioniță într-un reportaj despre dezvoltarea economică a Republicii Moldova în cei 31 de ani de independenţă, marca TVR.


Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, producătorii agricoli din R. Moldova au fost nevoiți să caute noi căi de export și alte piețe de desfacere. Ţările europene, în special România, şi-au deschis porţile pentru produsele din Republica Moldova. În doar două luni, peste Prut au fost exportate peste 60 de mii de tone de mere.


Datele prezentate de Ministerul Economiei arată că odată cu punerea în aplicare a Acordului de Asociere RM-UE s-a schimbat configurația comerțului extern al Republicii Moldova, Uniunea Europeană devenind principalul partener comercial al Republicii Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter