Extern

Noi explozii s-au produs în Crimeea, anexată de Rusia

Explozii in Crimeea
Sursa video: TVR MOLDOVA

În peninsula ucraineană Crimeea anexată de ruşi s-au produs azi zeci de explozii. Primele au avut loc dis-de -dimineaţă la un depozit de muniții aflat pe teritoriul unei unităţi militare din nordul Crimeei. Altele s-au produs în după amiaza zilei la o bază aeriană militară a ruşilor de lângă Simferopol, oraş situat în centrul peninsulei. Moscova afirmă că e vorba de acte de sabotaj, iar Kievul nu spune dacă se află sau nu în spatele incidentelor.

Primele explozii s-au produs pe teritoriul unei unităţi militare din satul Maiskoe aflat la 20 de kilometri de oraşul Djankoi din nordul peninsulei Crimeea. Ministerul rus al Apărării a confirmat detonarea muniţiilor depozitate pe teritoriul unităţii militare şi a declarat că e vorba de un act de sabotaj.

SERGEY AKSYONOV guvernatorul autoproclamat din Crimeea: „Acum avem reacţia oficială a Ministerul Apărării (n.r. din Rusia). Cauza incidentului de astăzi a fost un act de sabotaj. Înțelegem deja ce se întâmplă. Am evacuat deja peste 3.000 de oameni din localităţile Mayskoye și Azovskoye din districtul Dzhankoi."

Două persoane au fost rănite în urma exploziilor de azi dimineaţă care au durat câteva ore, iar localnicii din satele Maiskoe şi Azovskoe situate în preajmă au fost evacuaţi şi adăpostiţi în clădirile instituţiilor de învăţământ din satele vecine. Mai mulţi localnici au publicat imagini cu exploziile depozitului de muniţii din Maiskoe.

Exploziile de azi dimineaţă au avariat mai multe case ale localnicilor şi calea ferată din zonă perturbând grav serviciile feroviare. Alte explozii au urmat în după amiaza zilei la o bază aeriană a militarilor ruşi din satul Gvardeyskoye de lângă Simferopol. Autoproclamatele autorităţi locale presupun că ar fi vorba de un atac cu dronă asupra unui depozit de muniții al bazei aeriene, dar au precizat că informaţiile oficiale urmează să fie aduse la cunoştinţă de Ministerul rus al Apărării. Kievul nu a comentat oficial aceste incidente, însă unii consilieri ai preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelenski au vorbit ironic despre un proces de demilitarizare a armatei ruse, făcând aluzie la unul dintre scopurile invaziei anunţate de Moscova, şi anume demilitarizarea Ucrainei. Exploziile de azi s-au produs la o săptămână după cele care au avut loc la un depozit de muniţii de la baza aeriană Saki din Crimeea şi care au distrus cel puțin opt avioane de luptă ruseşti. Atunci, Kremlinul a lansat versiunea nerespectării regulilor de prevenire a incendiilor.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter