Europa azi

Europa azi: Preşedintele ucrainean a vorbit despre pericolul producerii unui accident nuclear major

Europa azi
Sursa video: TVR MOLDOVA

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a vorbit la telefon cu liderul de la Kiev Volodimir Zelenski, despre situația de la centrală nucleară de le Energodar, oraş al regiunii Zaporojie situat în sudul Ucrainei. Forţele armate ale Ucrainei şi Rusiei se acuză reciproc că bombardează instalaţii ale acestei centrale nucleare care e şi cea mai mare din Europa.

BFCO

Volodymyr Zelenski i-a transmis lui Charles Michel că nicio naţiune în lume nu poate fi în siguranţă atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare. Preşedintele ucrainean a vorbit despre pericolul producerii unui accident nuclear major care va afecta nu doar ţările Europei. El a cerut ca la centrala de la Zaporojie, ocupată de ruşi, să fie creată o ''zonă demilitarizată'' cu prezenţa unor forţe de menţinere a păcii.


U.E. CONTINUĂ SĂ SPRIJINE POPORUL BELARUS


La doi ani de la alegerile prezidenţiale din Belarus fraudate de regimul lui Aleksandr Lukashenko, Uniunea Europeană își reafirmă sprijinul pentru aspirațiile democratice ale poporului acestei ţări. Şeful diplomaţiei europene a Josep Borrell a declarat că ţările blocului comunitar vor continua să depună eforturi pentru tragerea la răspundere a regimului de la Minsk, care după alegeri a lansat o represiune masivă împotriva a zeci de mii de belaruşi care au protestat în stradă faţă de rezultatul scrutinului. Mulţi oponenţi ai regimului între care politicieni, apărători ai drepturilor omului sau jurnaliști au fost arestaţi sau forțați să-şi părăsească țara pentru a nu fi supuşi persecuţiilor. De atunci, UE a alocat în jur de 65 de milioane de euro pentru a sprijini societatea civilă din Belarus, ţară condusă de un regim care sprijină în prezent războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei.


POLONIA AMENINŢĂ CU BLOCAREA PROIECTELOR U.E.


Guvernul de la Varşovia a avertizat azi că îşi va exercita dreptul de veto pentru a bloca proiecte de legi ale Uniunii Europene, dacă executivul UE nu va debloca fondurile destinate Poloniei în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Polonia şi Ungaria conduse de guverne conservatoare, sunt singurele state membre ale UE pe care Bruxelles-ul le acuză care nu pot beneficia de planul european de relansare post-pandemie din cauza încălcării normelor unui stat de drept. Polonia şi Ungaria, sunt singurele state membre ale UE care nu pot beneficia de planul european de relansare post-pandemie fiind acuzate de Bruxelles
că încalcă statul de drept prin reformele aplicate în domeniul justiţiei.


 

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter