Din toamnă, liceele care vor forma o singură clasă de a X-a vor putea introduce, opțional, profilul general de studii. Elevii vor avea posibilitatea să aleagă mai multe discipline, atât de la profilul real, cât și de la cel umanist, pentru a se pregăti mai bine pentru Bacalaureat și admiterea la facultate.
OLGA SARIVAN, jurnalist TVR MOLDOVA: La Liceul Teoretic "Ruseștii Noi" din Ialoveni, din toamnă va fi formată o singură clasă de a X-a. Aici și-au depus documentele 20 de elevi.
Elevii vor studia, în cadrul noului profil general, limba română, limbi străine, matematică, fizică, chimie, biologie, informatică, istorie și geografie. Literatura universală a fost exclusă din programă.
DISCIPLINE STUDIATE LA PROFILUL GENERAL
• Limba și literatura română
• Limbi străine
• Matematică
• Fizică
• Chimie
• Biologie
• Informatică
• Istorie
ECATERINA MERLA, director interimar, Liceul Teoretic "Ruseştii Noi": Am planificat în planul de admitere o clasă de liceu la profilul general. Și am planificat 20 de elevi. Este foarte binevenit în instituțiile unde nu este posibiliatate de a deschide două clase de liceu, fie profilul umanist sau real. Și este o oportunitate pentru copii, la fel să aleaga obiectele de studii. Sunt trei obiecte la alegere.
În raionul Ialoveni, doar trei instituții de învățământ vor avea clasă de a X-a, din cauza numărului mic de elevi care au dorit să-și continue studiile în localitate. Cei mai mulți au optat pentru licee din Chișinău.
OLGA BALMUȘ, șef, Direcția Generală Educație, Ialoveni: Vom avea în jur de 65 de elevi, care vor studia după acest profil și sunt 3 instituții care oferă această oportunitate elevilor. Din datele prezentate de directorii instituțiilor vor fi a câte 20 de elevi în clase în 2 instituții și 25 de elevi în altă instituție.
Potrivit Ministerului Educației, aproape o treime dintre liceele din Republica Moldova au o singură clasă de liceu, de regulă, la profilul umanist. Acest lucru limitează accesul elevilor către materiile exacte și, implicit, către cariere în domenii tehnice.
DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: Obiectivul este simplu să avem mai mulți tineri care să aibă posibilitatea să-și exploreze această pasiune, dacă o au. Ori astăzi în condițiile când fiecare al doilea liceu din Republica Moldova are doar o clasă, întotdeauna acestea clase luau profilul umanist, fapt pentru care afecta posibilitatea pentru un număr semnificativ de elevi să-și urmeze pasiunea în aceste domeniu și ulterior le îngreuna accederea la o specialitate tehnică din cadrul universităților. Noi ne dorim să avem mai mulți programatori, mai mulți ingineri.
Modificările au fost făcute și la solicitarea rectorilor universităților. Ei spun că mulți tineri, deși au studiat profilul umanist în liceu, aleg facultăți tehnice fără o pregătire adecvată.
VIOREL BOSTAN, rector, Universitatea Tehnică a Moldovei: Nu era vorba că erau slab pregătiți, dar aveau mai puține ore la matematică, informatică, fizică. Sigur că, întâmpinau dificultăți când veneau la UTM să-și continuă studiile. Deși noi în tot acești ani am alocat ore suplimentare, am ajustat programele de studii ca să acomodăm și acești elevi.
În liceele care dispun de suficiente fonduri, elevii de la profilul umanist vor putea studia, opțional, o a doua limbă străină.