Extern

Zelenski şi-a anulat în ultimul moment intervenţia în faţa Congresului SUA

Zelenski şi-a anulat în ultimul moment intervenţia în faţa Congresului SUA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a anulat pe neaşteptate briefing-ul online pe care urma să-l țină aseară în Congresul american. Motivele acestei decizii nu au fost anunţate, însă presa americană presupune că liderul de la Kiev a renunţat la intervenţia sa din cauza refuzului republicanilor de a aproba noi fonduri de sprijin pentru Ucraina, solicitate de Casa Albă.

Şedința închisă a Senatului american era programată la ora locală 15:00, când la Kiev se făcea ora 22:00. Însă înainte de a începe, liderul majorității democrate din Camera Superioară a Congresului, Chuck Schumer, a anunțat că Volodimir Zelenski și-a anulat briefing-ul din cauza unei probleme apărute în ultimul moment. Schumer nu a oferit detalii privind motivele acestei decizii a președintelui ucrainean şi şi-a continuat propriul discurs pe tema sprijinului financiar pentru Ucraina. Însă republicanii s-au opus continuării şedinţei, cei mai mulţi dintre ei părăsind sala acuzându-i pe democrați că ignoră solicitările de a dezbate la pachet şi problema fondurilor necesare pentru asigurarea securităţii frontierei de sud a Statelor Unite împotriva imigrației ilegale și traficului de droguri. Liderii republicani ai Congresului au insistat ca orice nou ajutor pentru Ucraina să fie combinat cu reforme majore în domeniul imigraţiei.

În replică, liderul democraților din Senat i-a îndemnat pe republicani să înainteze un amendament cu privire la politica imigraţiei pentru a găsi compromisul necesar.

CHUCK SCHUMER liderul majorităţii din Senatul SUA: Le voi propune republicanilor un prim amendament - dacă ne vom mişca înainte - cu privre la frontieră, imigraţie, iar ei vor putea include în amendament tot ce vor.

Preşedintele Joe Biden a prevăzut deja 14 miliarde de dolari pentru consolidarea graniţei într-un pachet de sprijin comun pentru Ucraina, Israel şi ţările din Zona Asia Pacific. Valoarea întregului pachet solicitat Congresului e de 106 miliarde de dolari, Kievul urmând să beneficieze de 61 de miliarde din această sumă. Totuşi, nu este stabilit un termen exact pentru adoptarea proiectului, ceea ce înseamnă că negocierile din Congres ar putea continua şi anul viitor.

Ucraina marchează azi Ziua forţelor sale armate, iar în cadrul unei ceremonii de comemorare a celor căzuţi pe front Volodimir Zelenski le-a transmis cetăţenilor că ţara lor nu are "nicio alternativă" decât să-și elibereze teritoriile ocupate de Rusia. Şi asta în pofida greutăţilor prin care trece Ucraina.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Nu este ușor acum, dar ne mișcăm. Oricât de greu ar fi, vom ajunge acolo, până la granițele noastre, până la oamenii noștri, spre pacea noastră, spre o pace dreaptă, o pace liberă. În ciuda oricăror pronosticuri.

Pe fondul impasului de pe front, Ucraina are nevoie de noi ajutoare militare şi financiare inclusiv pentru a-şi apăra localităţile de atacurile aeriene lansate de ruşi în fiecare noapte. Forţele armate ucrainene au anunţat că numai noaptea trecută Rusia a lansat 48 de drone asupra ţării, 41 dintre ele fiind doborâte. Deocamdată nu au fost anunţate consecinţele atacurilor nocturne care s-au înteţit odată cu venirea iernii.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter