Sci-Tech

Sute de creaţii tehnice au fost expuse la UTM la cea de-a zece ediţie a „Nopţii Cercetătorilor Europeni”

Sute de creaţii tehnice au fost expuse la UTM la cea de-a zece ediţie a „Nopţii Cercetătorilor Europeni”

Universitatea Tehnică a Moldovei a sărbătorit aseară inovaţia şi noile tehnologii la cea de-a zece ediţie a „Nopţii Cercetătorilor Europeni”. Au fost expuse sute de creaţii tehnice, spre încântarea pasionaţilor de ştiinte prezenţi la eveniment. Au fost organizate şi ateliere, experimente şi concursuri, iar cei mai destoinici participanţi au fost premiaţi.

De la mic la mare, Noaptea Cercetătorilor Europeni i-a adunat laolaltă pe cei care vor să cunoască lumea fascinantă a cercetării. Oamenii de ştiinţă şi-au prezenta activitățile prin experimente, jocuri, teste, expoziții și activități digitale.

LILIANA CEPOI director, Institutul de Microbiologie, UTM: „La acest eveniment, noi tradițional venim cu lumea "invizibilă". Obiectul nostru de studiu sunt microorganismele pe care nu le puteam vedea, dar la microscop.”

SERGIU ANATI inginer, UTM: „Asta e pulsoxigenmetru, se verifică pulsul şi oxigenul în sânge. Asta e infuzomat. E importat pentru spitale pentru că dă o cantitate necesare de medicamente la pacient. Asta e tot programat.”

Cei mai curioşi au fost copii care au venit ca la o lecţie deschisă în care au putut să înveţe mai multe despre matematică, biologie, fizică sau chimie. Prin acest eveniment, organizatorii își doresc să convingă cât mai mulţi tineri să-şi aleagă o carieră în cercetare.

„Eu am venit cu prietenele mele şi am reuşit să vedem multe animale.”

„Am reuşit să mă uit la insecte, mi-au plăcut cristalele.”

„Să vadă ceva interesant, noile inovații şi să-şi croiască un viitor ingineresc.”

Evenimentul a fost organizat, în premieră, şi la Universitatea de Stat "Alecu Russo" de la Bălți. Astfel, Republica Moldova s-a alăturat celor peste 400 de orașe din 26 de ţări europene care celebrează în acest fel știința.

VIOREL BOSTAN rector, UTM: „Vor avea loc mai multe seminare, workshop-uri, ateliere de creație pentru copii, vor putea să asiste la diverse experiențe, să facă cunoștință cu fenomene astfel încât să le aprindem interesul faţă de cercetare, ingineri, tehnologie.”

Noaptea Cercetătorilor Europeni este organizată din anul 2005cu sprijinul Comisiei Europene. Evenimentul atrage anual peste 1,5 milioane de vizitatori. În Republica Moldova proiectul e finanțat de "Orizont Europa"-programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter