Au mai rămas două săptămâni până când procurorii anticorupţie trebuie să decidă dacă îşi dau demisia în caz că nu sunt de acord să le fie verificată averea şi integritatea. Reprezentanţii Procuraturii Generale susţin că, deocamdată, nu au primit nicio cerere de demisie.
După ce au fost notificaţi de către Comisia DE EVALUARE, procurorii anticorupţie trebuie să decidă, până la sfârşitul zilei de 13 iunie, dacă sunt de acord să le fie verificată averea şi integritatea. În caz contrar, trebuie să demisioneze.
OCTAVIAN IACHIMOVSCHI, şef adjunct, Procuratura Anticorupţie: La moment nu avem o statistică cu numărul de procurori care categoric ar spune că nu vor participa la procedurile de vetting. Avem mai mulţi procuori decât anul trecut care au spus că vr rămâne în procuratură şi vor participa la procedura de vetting, ceea ce este îmbucurător. Am speranţa că foarte puţi procurori îşi vor da demisia. Asta simt eu şi în colectiv.
Procurorul General interimar, Ion Munteanu, susține că, în ultimele luni, a crescut increderea procurorilor anticorupţie în Comisia de evaluare.
ION MUNTEANU, procuror general interimar: Sunt optimist. Consider că procurorii îşi vor asuma acets exerciţiu. Până al urmă este un exerciţiu care trebuie să constate repsectarea eticii financiare şi a eticii de procuror. Bănuiesc că procurorii au înţeles mai bine în ce constă acest exerciţiu. Fiecare şi-a evaluat posibilităţile reale de a răspunde la întrebările comisiei, inclusiv prin argumentarea cu probe.
Cei ce vor fi respinși de comisia de evaluare nu vor mai putea activa ca procurori sau în alte funcții de demnitate publică PENTRU O PERIOADĂ între 5 și 7 ani. Durata exactă a interdicției va fi stabilită în fiecare caz, separat. De asemenea, ei nu vor mai primi pensii și indemnizații speciale.