Din 2022, când am inițiat Programul național Satul European, s-au investit aproape 1,8 miliarde de lei (90 milioane de euro) în 906 localități. Acești bani au fost folosiți pentru îmbunătățirea condițiilor de viață în satele și orașele noastre. Despre acest lucru a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR).
„Programul „Satul European” demonstrează că împreună - administrația centrală, cu ajutorul financiar al țărilor partenere din Uniunea Europeană și cu perseverența administrației locale - reușim să transformăm localitate cu localitate și, astfel, modernizăm întreaga Moldovă. În ultimii 3 ani, au fost renovate 90 de grădinițe, 20 de grupe de creșă, 84 de licee și gimnazii și 99 de case de cultură din diferite regiuni ale țării. S-a reușit renovarea sau construcția a 750 km de sisteme de alimentare cu apă, 135 km de rețele de canalizare a apelor reziduale și circa 610 km de rețele de iluminat public stradal”, a estimat oficialul, informează MOLDPRES.
Potrivit ministrului, un număr de 748 de dosare au fost depuse la Programul Național „Satul European”, ediția 2024. Peste 80% din primării din toată țara au participat cu câte un proiect. Satul European, ediția 2024, se bucură de un succes și mai mare decât prima ediție, lucru demonstrat și de toți primarii care au aplicat la acest apel.
Conform lui Andrei Spînu, mare parte din proiecte (42%) au fost depuse pentru aprovizionare cu apă și canalizare. Peste 20% la sută din dosarele depuse prevăd lucrări de eficientizare energetică, 15% - pentru modernizarea infrastructurii sportive și 9% - pentru renovarea caselor de cultură și monumentelor.
După etapa de depunere a dosarelor, au urmat două etape de evaluare a acestora, și anume evaluarea administrativă realizată de către Oficiul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, conform procedurilor stabilite de regulamentul Programului. La fel, proiectele au fost evaluate din punct de vedere tehnic și financiar, după mai multe criterii, printre care oportunitatea și importanța proiectului, conformitatea acestuia cu strategiile naționale, sectoriale, regionale și locale de dezvoltare, impactul asupra beneficiarilor etc.
În altă ordine de idei, şeful de la MIDR a dezminţit indormaţiile precum că statul n-ar avea resurse suficiente pentru acest program. "Sunt nişte falsuri, bani sunt pentru toate investiţiile planificate, dimpotrivă, dorim să investim şi mai mult", a subliniat sursa citată.
Programul „Satul European” a fost lansat în anul 2022, la inițiativa preşedintelui Maia Sandu. Prin intermediul acestuia, sunt finanțate inițiative privind dezvoltarea localităților. Potrivit şefei statului, investițiile în dezvoltarea localităților și a infrastructurii naționale, făcute în acest mandat, sunt cele mai mari de la independență încoace, iar aderarea la UE ne va permite să modernizăm mai multe localități, mai repede, așa încât fiecare familie din Moldova să aibă condiții de viață bune.