Social

FOTO. ANSA a efectuat controale privind calitatea peștelui. Atenționările Agenției

post-img
ANSA verifică clitatea peștelui din magazine
Sursa foto: ANSA

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în perioada 12-18.05.2022, a inițiat controale privind calitatea peștelui proaspăt/refrigerat și congelat, comercializat în unitățile de comerț.

Inspectorii Agenției au depistat mai multe neconformități precum necorespunderea normelor sanitare veterinare privind cerințele de plasare pe piață a produselor de acvacultură, lipsa prețului, lipsa informației cu referire la termenul de valabilitate, producător și alte mențiuni obligatorii pentru informarea consumatorului etc. 

În baza neconformităților depistate au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenții. Totodată, au fost prelevate probe de pește pentru încercări de laborator. 

În urma rezultatelor de laborator, loturile neconforme au fost imediat retrase din comerț. Controalele cu privire la verificarea calității peștelui proaspăt/refrigerat și congelat, comercializat în unitățile de comerț, vor continua.

ANSA verifică calitatea la pește

„Stimați consumatori! Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vă recomandă să procurați produse alimentare, mai ales cele ușor perisabile, doar din unități autorizate, care asigură respectarea condițiilor igienice și sanitare, fiind ghidați de următoarele criterii de determinare a prospețimii peștelui: Ochi – strălucitori, clari; Branhii – culoare deschisă, fără mucus sau cu mucus transparent; Suprafața – curată, fără lovituri, nelipicioasă; Solzii -  culoare naturală, caracteristică speciei, lipiți strâns de corp; Carne – fermă, elastică; Miros – specific peștelui, fără miros străin, de alterare”, precizează ANSA într-un comunicat de presă.

În cazul depistării produselor neconforme pe rafturile magazinelor sau a prestării serviciilor neconforme, insistați ca acestea să fie retrase din comercializare și solicitați registrul de reclamații pentru a înscrie neconformitățile date.

De asemenea, sesizați Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor la numărul de telefon 022-26-46-43, Viber - 067675544 sau la adresa de e-mail: info@ansa.gov.md.

ANSA verifică calitatea peștelui

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter