Extern

Ordinea mondială, şubrezită. Analişti: Atacul iranienilor seamănă cu ce au făcut ruşii în Ucraina. Diferenţa este că Israelul s-a apărat mult mai bine

post-img
hartă

Atacul iranienilor de noaptea trecuta seamănă cu ceea ce au făcut ruşii în Ucraina, cu diferenţa că a fost o operaţiune de scurtă durată, iar Israelul a avut capacitatea de a se apăra mult mai bine, spun analiştii militari. Acum este important ce va urma, pentru că Israelul va dori să lovească în Iran instalaţiile care i-au permis să producă şi să lanseze armele de pe teritoriul său.

Ordinea mondială este şubrezită în acest moment, atât prin atacul ruşilor în Ucraina, cât şi prin agresiunea Iranului asupra Israelului.

Statele Unite trebuie să îşi exercite şi mai puternic rolul de lider al lumii democratice, cred analiştii politici, scrie TVR Info.

Hari Bucur Marcu, expert în politici de apărare: Israelul este practic obligat să lovească în Iran instalaţiile şi obiectivele strategice care au permis Iranului să producă armele, să le stocheze, să le lanseze de pe teritoriul său asupra Israelului, precum şi obiective economice care au adus Iranului suficiente fonduri pentru a finanţa maşina sa de război aerian (…) Ce au făcut iranienii este similar cu ce au făcut, timp de doi ani şi mai bine, ruşii în Ucraina. Diferenţa este că Israelul s-a apărat mult mai bine.

Ştefan Popescu, analist de politică externă: Continuarea unui conflict, la scară largă, convenţional între Iran şi Israel, este exclusă. Am văzut şi reacţia foarte reţinută a SUA şi a Israelului, care a preferat calea diplomatică, s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU. Această strategie de tensiune va continua prin intermediul proxi, Hezbollah, houthi, care vor continua să ţină fixate forţe în regiune.

Iranul a atacat direct de pe teritoriul său Israelul, iar asta înseamnă că acest conflict nu mai este unul al Orientului Mijlociu, ci unul internaţional, avertizează analiştii militari.

General maior în rezervă Dan Grecu, expert militar: Orele care urmează sunt decisive pentru cum va continua acest război.

Riposta Israeliană va fi anunţată în următoarele ore, după decizia cabinetului de criză.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter