Politic

Maia Sandu: "R. Moldova e alături de poporul Georgiei, care dă dovadă de un curaj neclintit și un angajament profund față de democrație și libertate

post-img
Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de susținere pentru poporul Georgiei, care protestează după ce Parlamentul a mai făcut un pas spre adoptarea controversatei legi a aşa numiţilor agenţi străini.

"Moldova este alături de poporul Georgiei, care dă dovadă de un curaj neclintit și un angajament profund față de democrație și libertate.

Le susținem aspirațiile de a consolida instituțiile democratice și de a construi un viitor aliniat cu valorile europene", a transmis șefa statului, pe platforma X. 


Proteste din ce în ce mai violente au loc în Georgia după ce Parlamentul a mai făcut un pas spre adoptarea controversatei legi a aşa numiţilor agenţi străini. Mii de georgieni au încercat să ia cu asalt legislativul de la Tbilisi dar au fost opriţi de tunurile cu apă, gazele lacrimogene şi gloanţele de cauciuc folosite de forţele de ordine. Liderii europeni fac apel la calm, dar în acelaşi timp critică proiectul de lege, pe care îl consideră autoritar şi de inspiraţie rusă.

Spiritele s-au încins în centrul capitalei Tbilisi imediat după ce mulţimea a aflat că deputaţii au votat în a doua lectură proiectul de lege al aşa numiţilor agenţi străini.

Din spatele porţilor de fier ale parlamentului, forţele de ordine au pornit tunurile cu apă ca să se asigure că marea de oameni, majoritatea tineri, nu vor intra în clădire.

Marea de oameni care iese de o lună pe străzile capitalei georgiene speră că legea pe care o consideră pro rusă şi antieuropeană nu va fi adoptată dacă ei o dezaproba astfel.

Numai că Visul Georgian, partidul de guvernământ, o formaţiune pro-rusă consideră că demonstraţiile din ultima vreme nu sunt decât o provocare.

Legea de inspiraţie rusă prevede ca toate ONG urile, grupurile de drepturi civile şi mass media care au finanţare străină de peste 20 la sută să se înregistreze ca agenţi străini.

Proiectul de lege necesită trei lecturi și o semnătură prezidențială pentru a deveni lege.

Se așteaptă ca şefa statului care se află în opoziţie faţă de partidul de guvernământ să nu parafeze legea. Dar Visul georgian şi aliaţii săi au suficiente locuri în parlament pentru a trece peste preşedinta ale cărei atribuţii sunt limitate.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter