Politic

"În Lituania, în mod paradoxal, de aderarea la UE au beneficiat persoanele din zonele rurale. Pe atunci erau cei mai mari sceptici, acum sunt cei mai mari beneficiari", ambasador

post-img
"Punctul pe AZi"

Aderarea la Uniunea Europeană a adus beneficii surprinzătoare pentru locuitorii din zonele rurale, din sectorul agricol, contrar scepticismului inițial, e de părere ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, care susține că aderarea țării sale la UE a fost o schimbare extraordinară și niciodată cetățenii Lituaniei nu au trăit la fel de bine cum trăiesc acum, în componența Uniunii Europene.

"Republica Moldova și Lituania sunt cam de aceeași dimensiune. Am fost la fel și în momentul colapsului Imperiului Sovietic, acum suntem de cinci ori mai mari, din punct de vedere economic. Începând cu acest an, salariul mediu în Lituania e 2110 euro, salariul minim e 924 euro, mai puțin nu poți plăti și pensia medie e 644 euro. Deci, toată lumea a beneficiat de pe urma extinderii și aderării Lituaniei. În mod paradoxal însă, în special, au beneficiat persoanele care locuiesc în zonele rurale, sectorul agricol. Pe atunci erau cei mai mari sceptici, acum sunt cei mai mari beneficiari datorită pieții și datorită sprijinului din partea UE. A fost o schimbare extraordinară pentru noi și niciodată nu am trăit la fel de bine cum trăim acum în cursul istoriei și istoria noastră e, practic, la fel de lungă, sute de ani", a declarat E.S. Tadas Valionis, ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, fiind invitat în platoul emisiunii "Punctul pe AZi"  de la TVR Moldova.

Și ambasadorul Poloniei în Republica Moldova subliniază că țara sa a trecut printr-o tranziție de succes în ultimele două decenii, devenind o țară democratică, cu o economie în creștere și standarde de viață îmbunătățite.

"Eu cred că Polonia este unul dintre exemplele care e în manualele de economie în ziua de azi. E vorba de o tranziție reușită. Noi știm unde era Polonia acum 20 de ani și știm unde e acum. Polonia din anii 90 a fost o țară un pic nefuncțională, foarte săracă, chiar mai săracă decât Republica Moldova, foarte coruptă și integrarea în structuri euro-atlantici și în UE a schimbat situația completamente. Acum Polonia e o țară democratică, cu economie crescândă. Da, există turbulențe în piața internațională, însă economia Poloniei este stabilă, viața socială se dezvoltă, standardele de viață sunt absolut diferite comparativ cu ceea ce a existat acum zeci de ani în urmă. Să punem deoparte acum problema securității. Eu cred că integrarea este absolut importantă pentru elementul economic al securității Poloniei. Eu cred că voința politică de a adera la UE e un lucru, legislația e altceva, dar cred că factorul principal care contribuie la succesul aderării este spiritul de antreprenoriat. Compatrioții mei au folosit ocazia foarte bine, tocmai de aia acum Polonia este o țară stabilă, democratică și prosperă. Avem siguranța investițiilor, libertatea capitalului, circulația oamenilor și a bunurilor, oamenii se bucură de aceasta", a menționat E.S. Tomasz Kobzdej, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova.

Totodată, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova spune că procesul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană este dificil și necesită expertiză atât politică, cât și tehnică. El subliniază că experiența proaspătă a Poloniei și Lituaniei în procesul lor de aderare la UE poate fi o sursă de inspirație pentru Republica Moldova, iar negociatorii sunt disponibili să împărtășească bunele practici.

"Cea mai dificilă parte a procesului se începe acum și nu e vorba de referendum, e vorba de negocieri, pentru că negociatorii din partea UE sunt foarte duri. Pe de o parte, e un proces foarte politic, dar și foarte tehnic, complicat. De aceea, am sentimentul că experiența atât a Poloniei, cât și a Lituaniei sunt o sursă de inspirație pentru că sunt proaspete, au trecut 20 de ani de la aderarea noastră ceea ce înseamnă că negociatorii sunt disponibili, pot să partajeze bunele practici. Deseori se spune în Moldova că Republica Moldova e o țară mică. Europa este plină de țări mici. Sunt foarte multe țări de dimensiunile Republicii Moldova. Istoria spune ca e mult mai ușor să integrezi o țară mică, decât una mare", a adăugat E.S. Tomasz Kobzdej, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter