Actualitate

Bărbaţii între 18 şi 55 de ani din regiunea separatistă transnistreană a R. Moldova sunt chemați să participe la un exercițiu militar cu o durată de trei luni. Reacția Chișinăului

Bărbaţii între 18 şi 55 de ani din regiunea separatistă transnistreană a R. Moldova sunt chemați să participe la un exercițiu militar cu o durată de trei luni. Reacția Chișinăului

Tiraspolul cheamă bărbaţii cu vârste între 18 şi 55 de ani, din regiunea transnistreană, să participe la exerciţii militare. Potrivit unui anunţ al aşa-zisului minister al Apărării din regiunea separatistă, aplicaţia va dura trei luni şi este organizată de contingentul de pacificatori din stânga Nistrului. Chişinăul califică anunţul drept o provocare. Pe de altă parte, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorul Federaţiei Ruse, Oleg Vasneţov, cu care a discutat şi despre ultimele incidente din zona de securitate.

Potrivit anunţului dat publicităţii pe 23 ianuarie, aşa-zisul minister al Apărării de la Tiraspol îi invită pe bărbaţii din zonă să participe la un exerciţiu militar de trei luni, începând cu întâi martie. Tot în anunţ se mai spune că participanţilor li se vor oferi indemnizaţii băneşti, uniforme, cazare şi alimente. Indemnizația lunară a şomerilor chemați pentru pregătirea militară începe de la 2.800 de ruble. Potrivit comunicatului, la această aplicaţie pot participa bărbații cu vârsta până la 55 de ani, apți pentru serviciul militar.

ANUNŢUL AŞA-ZISULUI MINISTER AL APĂRĂRII DE LA TIRASPOL "Contingentul de menținere a păcii al Republicii Moldoveneşti Nistrene invită cetățenii să participe la următorul exerciţiu militar de trei luni, din 1 martie. Participanţilor li se vor oferi indemnizaţii băneşti, uniforme, cazare, alimente. Indemnizația lunară a şomerilor chemați pentru pregătirea militară începe de la 2.800 de ruble. Pot participa bărbații cu vârsta până la 55 de ani, apți pentru serviciul militar." sursa: http://mopmr.org

În replică, Biroul Politici de Reintegrare de la Chişinău a declarat pentru TVR MOLDOVA că

REACŢIA BIROULUI POLITICI DE REINTEGRARE "Din perspectiva securității și menținerii ordinii de drept, nu există indici relevanți ce au tangență cu evoluțiile din regiunea transnistreană, care, apropo, se confruntă cu o criză acută de resurse umane în diverse sfere de activitate." sursa: Biroul Politici de Reintegrare Deputatul Oazu Nantoi spune că acest anunţ nu este un apel la mobilizare generală a bărbaţilor din regiunea transnistreană ci doar o etapă de pregătire militară.

PRIN TELEFON OAZU NANTOI, deputat, expert în reglementarea conflictului transnistrean: "Ei respectă unele angajamente în raport cu Federaţia Rusă. Aşa-zisul ministru de Externe, Ignatiev, participă la o masă rotundă online unde sunt lansate avertismente la adresa Republicii Moldova care a pornit modificarea Codului Penal cu nişte articole de penalizare pentru separatism, etc. Aceste acţiuni fac parte din războiul psihologic cu Chişinăul."

Nantoi mai spune că Ucraina trebuie să fie atentă la pericolele ce pot veni din regiunea separatistă a Republicii Moldova.

PRIN TELEFON OAZU NANTOI, deputat, expert în reglementarea conflictului transnistrean: "Trebuie să urmărim atent şi evoluţia situaţiei pe front, în Ucraina. Trebuie să menţină nişte trupe în vecinătate cu aşa-zisa Transnistria. Există riscul să fie lovită în spate de pe teritoriul Republicii Moldova."

Între timp, liderul separatist de la Tiraspol se arată îngrijorat că beneficiarii de pensii din Federația Rusă, care locuiesc în regiunea transnistreană, nu și-au primit indemnizaţiile pentru luna ianuarie. Potrivit estimărilor, 20% din vârstnicii de acolo primesc pensie din Federația Rusă. În același timp, conform datelor statistice ale Biroului pentru Reintegrare, mai mult de 351 de mii de locuitori din regiunea transnistreană au cetățenia Republicii Moldova și peste 360 de mii figurează în Registrul de stat al populației.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter