Actualitate

Cristian Barna, expert în studii de securitate: „Strategia națională de apărare este reală și realistă. Amenințările hibride sunt o constantă în R. Moldova”

post-img
Cristian Barna

„Strategia națională de apărare a Republicii Moldova este reală și realistă, pentru că subliniaza și surprinde corect amenințările la adresa securității naționale cu care se confruntă R. Moldova”, a declarat Cristian Barna, expert în studii de Securitate din România, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

ZFR

Potrivit expertului,. este interesantă direcția de amenințare legată de coridorul militar de partea cu Odesa și este corect subliniată partea cu regiunea transnistreană,

„În momentul de față, oricât încruntă din sprâncene și oricât acționează hibrid, Rusia nu prea are ce face. Avem două exerciții electorale care vor trebui să stauieze continuitatea strategiei de securitate națională și a celei de apărare. Este evident că amenințările hibride sunt o constantă a societății moldovenești, este eviedent că problema transnistreană și nevoia de reintregire există”, a spus Cristian Barna.

Andrei Curăraru, expert WatchDog, a precizat în cadrul emisiunii că noua strategie națională de apărare reflectă faptul că securitatea națională reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova.

„În documentele precedente se simte intereseul scăzut pentru apărare. În noul document vedem creșteri concrete ale cifrelor care privesc cheltuielile pentru armată, niște obiective strategice enunțate foarte clar. Asistăm la un prim pas pentru modernizarea armatei naționale, care trebuie să facă față la noi amenințări”, a spus Andrei Curăraru.

George Bălan, preşedintele Asociaţiei Absolvenţilor Centrului "George C. Marshall", a salutat rapiditatea cu care a fost elaborată strategia națională de apărare.

ZFR

„Aceasta vine ca un pas logic după aprobarea Strategiei nde securitate. națională Era pasul necesar de întreprins de structurile de forță și de Ministerul Apărării în particular., ca să implemementeze prevedirile din acea strategie. Astfel de strategie au mai existat, dar pentru prima dată se intră în amănunte”, a precizat George Bălan.

Acesta a mai menționat că nu este un secret că Rusia reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova.

„Până acum, acest lucru nu era scris în niciun document strategic al Republicii Moldova. Se discuta, dar nu era stipulat nimic concret în vreun document”, a precizat George Bălan.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi o puteți urmări în continuare.


author-img_1

Cristian Sava

Reporter