Ucraina a readus cadavrele a 1.212 militari căzuți în război, a anunțat pe 11 iunie Cartierul General Ucrainean de Coordonare pentru Tratamentul Prizonierilor de Război. Anunțul vine în urma discuțiilor ruso-ucrainene de la Istanbul din 2 iunie, care s-au concentrat pe schimburile de prizonieri de război și soldați căzuți în război, potrivit kyivindependent.com.
Repatrierea a fost efectuată printr-un efort coordonat care a implicat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), Forțele Armate, Ministerul de Interne, Biroul Avocatului Poporului, Serviciul de Urgență de Stat și alte instituții naționale de securitate și apărare. Comitetul Internațional al Crucii Roșii a sprijinit, de asemenea, operațiunea.
Rămășițele soldaților au fost returnate din mai multe regiuni din prima linie, inclusiv regiunile Harkov, Donețk, Luhansk, Zaporijia, Herson și Sumi.
Oficialii au subliniat că echipele de investigație și criminalistică ale Ministerului de Interne și Ministerului Sănătății lucrează pentru a identifica cadavrele în cel mai scurt timp posibil.
Vladimir Medinski, consilier al președintelui rus Vladimir Putin, a susținut că Rusia a transferat cadavrele a 1.212 soldați ucraineni în conformitate cu acordurile de la Istanbul, în timp ce Ucraina a eliberat rămășițele a 27 de militari ruși.
Partea ucraineană nu a dezvăluit câte cadavre rusești au fost predate în schimb.
La întâlnirea de la Istanbul din 2 iunie, delegațiile rusă și ucraineană au convenit asupra unui nou schimb de prizonieri de război, dar nu au reușit să ajungă la un acord de încetare a focului.
Discuțiile găzduite de Turcia au fost a doua rundă de la mijlocul lunii mai și au dus la un acord de schimb de prizonieri grav răniți și tineri, președintele Volodimir Zelenski declarând că până la 1.200 de persoane ar putea fi returnate de fiecare parte. Rusia s-a angajat, de asemenea, să transfere până la 6.000 de cadavre ale soldaților ucraineni.
În urma discuțiilor de la Istanbul, Ucraina și Rusia au efectuat deja două schimburi de prizonieri pe 9 și 10 iunie. Deși cifrele exacte nu au fost dezvăluite imediat, Ucraina a confirmat returnarea prizonierilor grav răniți și bolnavi cronic, inclusiv a celor capturați în timpul asediului Mariupolului din 2022 și deținuți mai mult de trei ani.
La Istanbul, Ucraina a înaintat, de asemenea, o propunere de pace care prevedea un armistițiu complet, un schimb de prizonieri de război „toți pentru toți”, returnarea copiilor răpiți și utilizarea activelor rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei. Rusia nu a răspuns încă oficial.