Economic

Premierul Natalia Gavriliţă a cerut miniştrilor să propună măsuri de susţinere a mediului de afaceri

Planurile Guvernului
Sursa video: TVR MOLDOVA

Guvernul va pregăti un plan de redresare a economiei. Premierul Natalia Gavriliţă a cerut miniştrilor să propună măsuri de susţinere a mediului de afaceri. În pofida inflaţiei record, statul promite investiţii, printre acestea se numărăr reconstrucţia Filarmonicii Naţionale, dar şi Aeroportului de la Mărculeşti.

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa le-a cerut reprezentanţilor ministerelor Economiei, Finanţelor şi Digitalizării ca, până în septembrie, să pregătească un set de măsuri cheie pentru susţinerea businessului din Republica Moldova.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Vreau să văd şi aceaste modificări  la legislaţie pentru comerţul electronic. Vreau să văd politica fiscală care ştiu că este la ultima fază de elaborare să vedem ce putem introduce de la 1 ianuarie, ce putem introduce mai târziu. Avem în septembrie Moldova Business Week, eveniment pentru a a atrage investiţiile. Haideţi să unit toţi eforturile şi să facem câteva lucuri care să fie simţite.”

Iar viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că în următoarea perioadă, va fi reabilitat Aeroportul de la Mărculești, care ar putea fi folosit pentru transportarea mărfurilor.

ANDREI SPÎNU, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Doamna prim-ministru poate în premieră vom spune că lucrăm la modul cel mai serios pentru reabilitarea aeroportului de la Mărculeşti şi în scurt timp vom prezenta şi anumite hotărâri în acest sens.”

Ministrul de Interne, Ana Revenco, a promis că, în scurt timp, cetățenii aflați peste hotare vor putea solicita eliberarea cazierului chiar la domiciliu.

ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interne: „În curând cetățenii aflați peste hotare vor putea solicita eliberarea cazierului direct la domiciliu. Au deja efectuaţi primii paşi de integrare a serviciilor de eliberare a cazierelor cu serviciul guvernamental Mdelivery.”

Cu o promisiune a venit şi ministrul Culturii. Sergiu Prodan a declarat că, luna viitoare, va fi anunțat un concurs de idei internaționale pentru construcţia unei noi clădiri a Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici".

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „Vom constitui un consiliu mandatar din artiştii noştri din diasporă, din poersonalităţile notorii pentru a ne pune în contact cu oamenii de afaceri, cu persoanele interesate, cu birouriole arhitecturale din toată lumea. Ne dorim să construim o bijuterie în Europa de Est, o filarmonică absolut nouă după cele mai înalte criterii.”

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Spor la muncă şi toate aceste idei minunate trebuie realizate în practică cu o implementare foarte strictă, de aceea eu am să continui să presez pe date să înţeleg că faceţi un angajament, în septembrie să pornim acest consiliu comanditar.”

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter