Economic

Cel mai mare parc fotovoltaic din nordul Republicii Moldova a fost inaugurat la Bilicenii Vechi, raionul Sângerei

Parc fotoboltaic
Sursa video: TVR MOLDOVA

Cel mai mare parc fotovoltaic din nordul Republicii Moldova a fost inaugurat la Bilicenii Vechi, raionul Sângerei. Instalaţiile sunt de ultimă generaţie şi pot produce suficientă energie pentru aproape o mie de gospodării. Valoarea totală a proiectului implementat cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este de un million de euro.

Ideea de a construi un parc fotovoltaic aparține  unor antreprenori locali. Ei şi-au propus să încurajeze cetățenii să  investească în producerea energiei verzI. Parcul fotovoltaic are acum  peste 2700 de panouri solare.

GHERASIM TOFAN administratorul companiei: „Ideea de a ne ocupa cu producerea energiei electrice ne-au impus-o  condițiile din țară. Vedeți, suntem șantajați din toate părțile. Am mai fost puțin prin lume, prin Europa, prin America, am  văzut cum lumea se aprovizionează.  Creditul l-am luat  în euro cu ajutorul BERD”.

LICANDRU TOFAN manager de monitorizare: „Producătorii panourilor oferă o garanție de 15 ani, dar termenul de exploatare e până la 25 de ani”.

Parcul  va contribui la securitatea energetică și la protecția mediului pentru  că nu sunt emisii de carbon. Lucrările de construcție au durat aproape  patru luni.

VIOREL MOROȘAN serviciul Evidență Red-Nord: „De astăzi, energia electrică care va fi produsă în acest parc  fotovoltaic va fi în sistemul energetic. Depinde deja de volum. Parcul  are un megawatt, este considerabil”.

În  parcul fotovoltaic s-a investit un million de euro. 150 de mii este  aportul  antreprenorilor, iar 850 de mii au fost obţinuţi prin credit cu  sprijinul  Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

GHERASIM TOFAN, administratorul companiei: „E un beneficiu pentru țară, pentru mine personal, pentru populație. E  ceva ecologic, e ceva frumos, e ceva necesar, în primul rând”.

MAIA BĂLAN activist civic: „Prin acest exemplu, folosind energia verde, energia soarelui, energia  vântului sau energia masei vegetale, noi am putea deveni independenți  energetic și să mergem spre o creștere economică. Ne pare foarte bine, este un lucru bun, dar să vedem cum va  funcționa. Noi am auzit că se deschide ceva, dar ce anume, nu știm. Ar fi foarte bine pentru sat. Îi vom mulțumi. El a spus că îl va pomeni tot satul. El e bravo. Este un lucru foarte bun, este un lucru necesar. Am avut și eu  intenția de a instala panouri solare acasă. Cred că,  în primul rând, le-a instalat pentru el și ar fi bine să ajungă lumină  și la noi”.

La  începutul acestui an, cel mai mare parc fotovoltaic din Republica  Moldova a fost dat în exploatare în raionul Criuleni. Are o suprafață de  8 hectare și 7400 de panouri fotovoltaice cu 16 invertoare. În  Republica Moldova doar 2% din energia electrică este energie verde.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter