Politic

EXCLUSIV. Oleg Serebrian, pentru TVR Moldova: Autoritățile de la Chișinău au făcut compromisuri pentru Tiraspol, altfel războiul din Ucraina risca să se extindă şi în R. Moldova

Oleg Serebrean
Sursa video: TVR MOLDOVA

Războiul din Ucraina risca să se extindă şi în Republica Moldova fără ultimele compromisuri făcute de Chişinău pentru Tiraspol. Este răspunsul vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, la întrebarea cum ar fi evoluat lucrurile dacă autorităţile constituţionale nu acordau autorizaţie de mediu Uzinei Metalurgice de la Râbniţa sau nu cedau întregul volum de gaze regiunii separatiste, în schimbul energiei electrice. Declaraţiile au fost făcute în exclusivitate pentru TVR Moldova.

OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: „Orice complicaţie, pe fundal economic sau social, risca să ducă la o degradare a conflictului inclusiv unele tensiuni pe care noi am fi dorit să le evităm, ca şi partenerii noştri.

– Ce fel de tensiuni?

– Extinderea conflictului militar care este acum în Ucraina cred că nimeni n-ar fi dorit-o. Deci, acest pericol era foarte, foarte aproape?

– Să zicem că acest pericol de care se temea foarte mult lumea în luna martie şi mulţi îşi făceau bagajele, oricând se putea întâmpla. Noi am spus că nu există un pericol iminent. Un pericol iminent putea să apară în condiţiile în care tensiunile economice, sociale ar fi fost mai mari."

Vicepremierul pentru Reintegrare recunoaște că declaraţiile provocatoare ale unor actori politici, inclusiv din Federaţia Rusă, au pus pe gânduri autoritățile de la Chișinău.

OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: „Vedeam retorica tot mai imprudentă a unor oficiali chiar şi de la Moscova care invocau aşa-zisa criză umanitară în stânga Nistrului. Noi nu am văzut niciodată semne de criză umanitară în stânga Nistrului. Dar faptul că ele se invocau tot mai insistent, ele puneau pe gânduri tot mai mulţi analişti dar şi factori de decizie, din ce motive se invocă atât de frecvent. Noi suntem convinşi că, în momentul de faţă, pericolul unor tensiuni, între Chişinău şi Tiraspol, pe timp de iarnă, nu există."

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter