Vremea

Temperaturi peste normalul perioadei, în luna aprilie

post-img
Aprilie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a evaluat pentru luna aprilie curent un regim termic, care arată să fie peste valorile normei, transmite MOLDPRES.

Potrivit SHS, în urma analizei materialelor sinoptice și climatice, pentru aprilie 2024, temperatura medie lunară a aerului se prevede peste valorile normei (norma fiind de +9..+11°C).

De asemenea, cantitatea precipitațiilor va fi aproape de mediile multianuale (norma constituind 30-45 mm).

În popor lunii aprilie i se mai zice Prier (deschizător):

- Prier priește/Dară și jupește - de multe ori e frumos și cald, și atunci priește, de multe ori însă se întâmplă că ninge, îngheață, și atunci jupește;
- Florariu (înfloritor);
- Traistă-n Băț - când vremea era înșelătoare, cu timp friguros și secetos pentru semănături.

Conform tradiției, „Solomon a făcut ca luna lui April să fie jumătate cald și numai jumătate frig, ca să poată oamenii semăna pământul, să se facă degrabă, căci înainte era toată luna friguroasă. Dacă Zilele Babelor țin mai mult de douăsprezece zile, atunci zilele întrecătoare se numesc zile împrumutate sau împrumuturi. Adeseori trec zilele acestea în luna lui Prier, când sunt stricăcioase, mai ales pentru pomii înfloriți și pentru viețuitoarele mai plăpânde”.

„Dacă luna lui Prier e frumoasă și călduroasă, se așteaptă ca luna mai să fie rece, chiar înghețuri; dacă e posomorâtă și friguroasă, atunci e semn că luna mai va fi călduroasă și frumoasă. Prier frumos, mai viforos. Prier umed aduce binecuvântare. Gândacii din aprilie îngheață în mai. Negura din aprilie la răsărit și miazăzi e semn bun. De tună în aprilie, nu te mai teme de ger. Prier frumos, vară furtunoasă. De vor fi flori multe de vișine și bune, trage nădejde de vii. Prier fără ploaie, cheful românului înmoaie. Vântul de aprilie e și el vânt tânăr, vânt de mugur şi este ca să împăneze codrul, pometul. El curăță totul”, indică mai multe izvoare folclorice.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter