Social

CS Râșcani va primi cu sprijinul Japoniei un aparat performant de ultrasonografie

post-img
Centrul de Sănătate Râșcani

Centrul de Sănătate Râșcani va fi dotat cu un aparat performant de ultrasonografie, cu suportul financiar nerambursabil oferit de Guvernul Japoniei. Valoarea proiectului de dotare cu echipament modern, în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”, este de 45 901 dolari, transmite IPN.

La ceremonia de semnare a contractului de grant, ambasadorul japonez la Chișinău, Yamada Yoichiro, a declarat că Japonia este alături de Republica Moldova în lupta sa pentru a obține stabilitate și prosperitate prin aderarea la Uniunea Europeană. „Deși Japonia nu este membru UE, împărtășește aceleași valori și principii de guvernare ca și Uniunea Europeană – democrația, drepturile omului, legalitate politică, transparență și egalitatea în fața legii”, a notat ambasadorul.

„Japonia este partenerul Republicii Moldova în domeniul sănătății de mulți ani. Guvernul Japoniei se mândrește să colaboreze cu dumneavoastră, să vă fie alături și să joace un rol modest în această călătorie, dificilă dar onorabilă, până la capăt”, a mai spus ambasadorul Japoniei.

Directoarea Centrului de Sănătate Râșcani, Gabriela Sandu, a declarat că acum instituția nu dispune de un astfel de echipament, după ce dispozitivul vechi, de prin anii ’90, s-a defectat. „Avem mare nevoie de acest aparat pentru diagnosticarea primară a pacienților noștri, pentru cei cu boli cronice, cum este cancerul, dar și în multe alte cazuri. Doar centrul nostru are la evidență aproape 24 de mii de persoane din raionul Râșcani”, a menționat Gabriela Sandu, citată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de peste 6,9 milioane de dolari pentru peste 80 de proiecte în domeniile educației, sănătății și utilităților publice.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter