În decorul pentru sărbătorile de iarnă, bradul natural este, fără îndoială, o alegere preferată, datorită mirosului său proaspăt și atmosferei primitoare pe care o oferă.
Pe piață, găsim multe specii de conifere, în toate nuanțele de verde și cu diferite înălțimi.
VITALINA PANTELEICIUC manager: Noi avem o pepinieră la Briceni, acolo creștem mai multe tipuri de conifer, dar și de foioase, inclusiv și molizi argintii. Brăduții verzi, desigur, avem și ceva ca alternativă, cum ar fi ienuperii stricta. Ei sunt mai micuți și, respectiv, oamenii, dacă nu au suficient spațiu pentru un brăduț mai voluminos, pot opta și pentru ceva mai deosebit.
Cei mai căutați sunt brazii verzi, argintii, dar și pinii.
VITALINA PANTELEICIUC manager: Dacă observați, brăduții noștri au o formă conică ideală datorită faptului că sunt frezați regulat, de două sau chiar de trei ori pe an. Ei cresc anual aproximativ 30–40 cm, în dependență deja de specie.
VITALINA PANTELEICIUC manager: Toți acești brăduți care îi vedeți în magazinele noastre nu sunt crescuți doar de noi. Avem o parte de import, deoarece solicitarea este destul de mare și noi vrem să împăcăm fiecare om să aibă un brăduț de sărbători.
Chiar dacă sunt rezistenți, câteva reguli simple vă vor ajuta să vă bucurați de frumusețea lor mai mult timp.
VITALINA PANTELEICIUC manager: Pentru a rezista bine în casă, noi recomandăm udarea regulată, dar nu în exces, pentru a menține acolo umiditatea, cum ar fi o plantă de cameră. După sărbători temperaturile sunt foarte scăzute. Noi nu recomandăm direct să fie scoși în exterior, deoarece va fi un stres foarte mare pentru plantă.
Marele avantaj este că îl puteți replanta după sărbători. Important e să aveți grijă ca temperatura de afară să nu fie mai joasă de + 5 grade.
VITALINA PANTELEICIUC manager: Plusurile unui brad natural la ghiveci sunt foarte multe. În primul rând, el te duce cu gândul la copilărie, dă o atmosferă de sărbătoare datorită frumuseții lui. Dar pe lângă frumusețea pe care o are, mai are și mirosul acesta îmbătător, frumos, care îl face foarte deosebit.
Indiferent ce brad alegem, farmecul sărbătorilor îl aducem noi, prin momentele pe care le creăm.
Reporter: Svetlana Naforniță Imagine: Roman Bahnă