Actualitate

Discriminare la importul în Rusia. S-a anunțat că au fost ridicate restricţiile de import pentru patru companii agricole din raionul Orhei

Export în Rusia
Sursa video: TVR MOLDOVA

Autoritatea veterinară şi fitosanitară rusă a anunţat, astăzi, că a ridicat restricţiile de import în Federaţia Rusă pentru patru companii agricole din raionul Orhei. Reprezentanţii asociaţiilor de profil din Republica Moldova cred că decizia ruşilor este una politică şi îndeamnă producătorii să nu exporte. Autorităţile de la Chişinău spun însă că nu au primit un aviz din partea ruşilor privind eliminarea parţială a embargoului.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: "Nu există niciun fel de lămuriri, de ce la Orhei, cinci companii, trei companii. Astea îs întrebări pe care trebuie să le punem la Rosselihoznadzor. Da, şi apropo, ANSA încă nu a primit niciun document oficial din partea Federaţiei Ruse pentru aceste companii."

Reprezentanţii celei mai mari asociaţii agricole din Republica Moldova cred că prin această decizie, Moscova ar încerca să ajute unele partide din Chişinău să acumuleze capital politic.

VALERIU COSARCIUC, preşedinte FNFM: "Este o diversiune împotriva statului Republica Moldova. Şi prin aceste metode, că mă rog unii au posibilitatea să facă export în Rusia, alţii nu au posibilitatea, Vor să ne pună şi să ne batem noi aici între noi."

VASILE MÂRZENCO, director executiv FNFM: "Fermierii se confruntă cu probleme grave, mai ales ceea ce ţine de comercializarea produselor, dar oricât de greu nu ar fi, noi nu trebuie să facem abateri de la nişte principii morale, omeneşti."

În luna august, Federaţia Rusă a impus embargou pentru produsele agricole din Republica Moldova, cu excepţia celor din regiunea separatistă transnistreană. Moscova şi-a motivat decizia prin faptul că în mai multe loturi importate au fost depistaţi dăunători.

Totodată, la începutul lunii septembrie, când Partidul "Şor" a început protestele în centrul oraşului Chişinău, mai mulţi deputaţi ai formaţiunii, dar şi comunişti, au mers la Moscova pentru a se întâlni cu președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a Rusiei. Ei au anunţat atunci că au discutat şi despre problema gazelor şi reluarea exportului produselor agricole basarabene.

Câteva zile mai târziu, deputatul fugar Ilan Şor a spus că a reuşit să se înţeleagă cu ruşii în privinţa unui preţ mai mic la gaz pentru raionul Orhei. Declaraţiile acestuia au fost catalogate de experţi drept dezinformare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter