Social

Asistenții personali, eliberaţi din funcţii de Primăria Chişinău, vor fi reangajați de Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Asistenții personali, eliberaţi din funcţii de Primăria Chişinău, vor fi reangajați de Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Cei peste 2000 de asistenți personali, eliberaţi din funcţii de Primăria Chişinău, vor fi reangajați de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Din luna mai, ei vor fi activa la Serviciul social "Asistență personală" din cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă.

ALEXEI BUZU ministrul Muncii şi Protecției Sociale: Prin aprobarea acestei hotărâri de guvern, vom putea crea un serviciu alternativ de asistență personală în municipiu Chișinău şi vom putea reangaja toţi asistenții personali ca să poată presta acele servicii de bază, ne referim în special la cei care au avut de suferit de pe acțiunile abuzive ale municipiului Chișinău.

După aprobarea hotărârii de Guvern, numărul de angajați ai Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale a crescut de la 10, câţi erau până în prezent, până la puţin peste 2200. Marea majoritate sunt asistenți personali. Potrivit Ministerului Muncii, suplimentarea numărului de angajaţi necesită şi o acoperire bugetară, de peste 100 de milioane de lei. Vestea i-a bucurat pe asistenţii personali.

ALINA ULGU asistent personal: Ideea de a crea această agenția a fost aprobată este foarte îmbucătoare pentru noi şi înseamnă foarte mult, cel puţin pentru unii asta deja e rezolvarea problemelor lor. La moment, vor fi angajate persoanele care au fost concediate, dar soarta persoanelor la care salariul a fost scăzut cu 0.5 e încă sub semnul de întrebare. Bineînțeles că așteptăm detalii şi acțiunile concrete, dar la moment suntem fericiți ca o prima victorie, mică dar importantă deja este.

La începutul anului, peste 1200 de asistenţi personali din Chişinău s-au trezit fără un loc de muncă, iar altora Primăria Chișinău le-a redus din numărul de ore lucrate. Municipalitatea spunea că dispobibilizările sunt consecinţa reformei guvernamentale "Restart", care prevede achitarea salariilor asistenţilor personali din bugetul de stat, cu excepția celor din municipiul Chișinău şi autonomia găgăuză.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter