Social

Peste 130 de copii din Gura Galbenei se vor bucura de servicii de educație preșcolară mai bune datorită suportului USAID

post-img
eveniment

Peste 130 de copii din Gura Galbenei se vor bucura de servicii de educație preșcolară mai bune datorită suportului USAID. Evenimentul de lansare oficială a proiectului de reabilitare a grădiniței „Guguță” din Gura Galbenei a avut loc ieri, 7 iunie, cu participarea președintei IREX Kristin Lord, aflată în vizită oficială în Republica Moldova.

Lucrările de reabilitare a grădiniței au început în iulie 2022 și au fost implementate de primăria satului Gura Galbenei, cu suportul asistenței tehnice și cofinanțării acordate de USAID Moldova prin intermediul Programului Comunitatea Mea. Grație renovării clădirii grădiniței din Gura Galbenei mai multe servicii de educație preșcolară au devenit disponibile în localitate.

Grădinița „Guguță” din satul Gura Galbenei, localitate care găzduiește aproximativ 5 000 de locuitori, în trecut era formată din trei clădiri alăturate, construite în perioada Uniunii Sovietice. Unul dintre blocurile grădiniței a fost renovat la sfârșitul anilor 1980 și a rămas singurul bloc funcțional de atunci, celelalte două blocuri fiind închise din cauza condițiilor precare. Deși în comunitate mai exista o altă grădiniță, localizată la 5 km distanță, încăperea în care se desfășurau activitățile educaționale necesita lucrări de reparații adiționale. După reconstrucția celor două blocuri ale grădiniței „Guguță”, cele două grădinițe au fost comasate, astfel că în prezent, grădinița Guguță este singura instituție de învățământ preșcolar din sat. Aceasta cuprinde trei clădiri complet operaționale și deservește 130 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani.

În discursul de deschidere, Kristin Lord, președinta IREX a menționat că „Programul Comunitatea Mea, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și implementat de IREX sunt extrem de mândri de parteneriatul cu localitatea Gura Galbenei. Proiectul pe care îl sărbătorim astăzi reprezintă mult mai mult decât un proiect de construcție - el reprezintă un model de implicare a comunității, urmând principiile incluziunii democratice, care ar putea fi aplicat în viitor și la alte inițiative comunitare!”

 

John Riordan, Directorul interimar al Misiunii USAID în Republica Moldova a menționat că „Cetățenii au fost implicați la fiecare etapă a proiectului, de la selectare, la implementare, la monitorizare, iar rezultatele sunt evidente în această clădire frumoasă de care ne bucurăm astăzi împreună.” 

 

Primarul localității Constantin Munteanu susține cu odată cu renovarea celor două blocuri, grădinița din Gura Galbenei a devenit cea mai mare instituție de învățământ preșcolar din nouă localități învecinate.

 

Costul total al proiectului este de 174 799 de dolari. USAID a investit 99.810 dolari pentru a reabilita interiorul uneia dintre clădiri, în timp ce administrația locală a contribuit cu 74.989 dolari pentru renovarea celei de-a doua clădiri.

 

Comunitatea Mea este un program de opt ani, finanțat de USAID și implementat de IREX, cu scopul de a fortifica guvernarea locală și de a oferi asistență tehnică autorităților publice locale din R. Moldova pentru a asigura o guvernare eficientă, transparentă și responsabilă față de cetățeni. Din 2018, Programul CM a oferit sprijin pentru 92 de comunități și 1,3 milioane de cetățeni. Valoarea totală a investițiilor USAID în programul Comunitatea mea în cei 8 ani de implementare va constitui 35,5 milioane de dolari SUA.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter