Politic

Expertul în afaceri strategice Iulian Fota:„Dacă R. Moldova pierde șansa europenizării va intra într-o formă de sărăcie accentuată”

post-img
Expertul în afaceri strategice Iulian Fota: „Dacă R. Moldova pierde șansa europenizării va intra într-o formă de sărăcie accentuată”

Expertul în afaceri strategice, Iulian Fota, subliniază că Republica Moldova se află în fața unei decizii importante: adoptarea unei soluții europene sau revenirea pe orbita Moscovei. În cadrul emisiunii "Punctul pe Azi" de la TVR Moldova, Iulian Fota a declarat că, dacă R. Moldova pierde șansa europenizării va intra într-o formă de sărăcie accentuată.

Ex-secretar de stat al Ministerului de Externe de la București Iulian Fota a evidențiat că singura șansă pentru Republica Moldova este o integrare corectă într-un spațiu economic mai larg, în care calitățile și avantajele economice ale cetățenilor să fie valorificate.

„Dacă R. Moldova pierde șansa europenizării va ajunge înapoi pe orbita Moscovei, într-o stare de sărăcie accentuată, într-o formă de conducere oligrahică, o formă mult mai urâtă și mai gravă decât ce a fost pe perioadă lui Plahotniuc, oamenii nu vor mai putea avea drepturi, adică teoretic ele vor fi scrise în Constituție, dar nimeni nu va ține cont de ele, pentru că banul va dicta totul. În justiție vor câștiga cei care au bani, lucruri pe care le-am mai trăit în comunism, dar va fi mult mai rău. Dacă R. Moldova pierde șansa europenizării va intra într-o formă de sărăcie, pentru că nu va veni nimeni să investească și să bage bani într-o țară care devine o gaură neagră pe harta europei. Singura șansa este o integrare corectă într-un spațiu economic mai larg, unde calitățile moldovenilor să fie valorificate, unde avantajele economice să fie valorificate și în felul acesta un transfer de bogăție să se realizeze dinspre vest spre Moldova, cum s-a realizat și în România. Creșterea asta impresionată de produs intern brut așa s-a făcut, printr-un transfer masiv intenționat de bogație dinspre Occident înspre noi. ”

Referindu-se la referendum, Iulian Fota a accentuat că acesta este extrem de sensibil și trebuie utilizat cu înțelepciune. 

„Referendumul este un instrument foarte sensibil, trebuie foarte bine chibzuită utilizarea lui, organizarea trebuie să fie perfectă și trebuie să fie clar ce vrei să obții prin referendum.  Referendumul este un instrument foarte puternic al democrației, pentru că oamenii se exprimă și votează. ”

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: 



 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter