Social

Autorităţile încep din această lună recensământul de probă al populaţiei din Republica Moldova. Uniunea Europeană oferă suport în asistență tehnică și în echipamente

Autorităţile încep din această lună recensământul de probă al populaţiei din Republica Moldova. Uniunea Europeană oferă suport în asistență tehnică și în echipamente

Autorităţile încep din această lună recensământul de probă al populaţiei în Republica Moldova. Astfel, vom afla date parțiale despre locuitorii de la sate şi oraş, dar şi despre cei plecaţi peste hotare. Colectarea datelor începe pe 28 august şi se va încheia pe 10 octombrie.

VALENTINA ISTRATI, şef Direcţia Recensământ, BNS: „Recenzorul va merge în teritoriu, cu un dispozitiv electronic pentru a înregistra răspunsurile oferite de populaţie”.

Recensământul de probă este un exerciţiu de pregătire a recensământului naţional care se va face în 2024. Datele vor fi colectate de către recenzori, iar întrebările din chestionar vor fi despre locuință, dotările din casă, studii sau venituri.

OLEG CARA director general al BNS: „Sunt 11 localităţi în care va fi organizat recensământul de probă Au fost selectate localităţi unde locuiesc persoane de etnie romă, găgăuză, bulgară. Costul estimativ al acestu exerciţiu este de aproximativ cinci milioane de lei”.

Se va face recenzarea populatiei Bălţi, Soroca, Cahul, Taraclia și Comrat. Pentru a uşura munca angajaţilor Biroului Naţional de Statisică, Uniunea Europeană şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie au oferit tehnică pentru colectarea şi procesarea datelor în valoare de peste două milioane de euro.

NIGINA ABASZADA reprezentant UNFPA Moldova: „Acest recensământ ne va oferi date importante pentru planificarea socio-economică, dar şi în scopuri administrative. Şi sperăm că analizele pe care le vom face în baza datelor recensământului ne vor fi utile pentru a reduce inegalităţile şi pentru a fortifica dezvoltarea durabilă”.

EXCELENŢA SA JANIS MAZEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: „Uniunea Europeană susţine desfăşurarea acestui exerciţiu. Suportul nu se va limita doar în asistenţa tehnică şi monitorizare, dar vom contribui doar la achiziţionarea de echipamente, dar şi la desfăşurarea unei campanii de informare”.

În procesul de colectare a datelor vor fi antrenaţi 160 de recenzori şi supervizori. Recensămintul general al populației și locuințelor în Republica Moldova se face odată la 10 ani iar ultimul a fost facut în 2014.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter