Actualitate

Șeful SIS, despre situația din regiunea transnistreană: Unele riscuri care anterior erau teoretice, acum le luăm în considerare la modul cel mai serios

post-img
Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață, despre situația din regiunea transnistreană
Sursa foto: TVR

„Unele riscuri care anterior erau teoretice, sau niște scenarii pe care credeam că puțin probabil s-ar materializa, acum chiar le luăm în considerare la modul cel mai serios. Toată matrița de riscuri s-a inversat.” Declarația aparține directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață, care a precizat că la moment situația este una stabilă.

„Unele riscuri care anterior erau teoretice, sau niște scenarii pe care credeam că puțin probabil s-ar materializa, acum chiar le luăm în considerare la modul cel mai serios. Toată matrița de riscuri s-a inversat pentru că multe riscuri au devenit cel puțin medii ca și impact și ca și probabilitate. Conflictul militar este la câteva sute de kilometri, cu viziune clară din partea unui participant militar de a se îndrepta spre frontiera Republicii Moldova. Au fost și declarații directe la un nivel foarte  înalt. Noi ne dăm seama că trebuie să fim gata pentru orice. Vigilența noastră a crescut”, a declarat Alexandru Musteață în platoul TVR Moldova.

Oficialul a precizat că la moment situația este stabilă, iar dialogul privind regiunea transnistreană are loc prin canalele oficiale, chiar dacă doi din cei cinci din procesul de negociere sunt implicați în război.

„Ce vedem și analizăm noi, situația este stabilă. Și noi, și Guvernul R. Moldova, și țara, ne dorim pacea, acesta este un lucru foarte important. Soluționarea conflictului transnistrean pe cale pașnică, pe calea negocierilor. Discuția care trebuie să aibă loc pe platforma 5+2 acum este suspendată pentru că doi din cinci sunt în conflict. Dar dialog este, la nivelul Biroului de reintegrare este Comisia Unificată de Control, care se întrunește, discută. Există dialog, există schimb de mesaje”, a menționat șeful SIS.

Precizăm că, anterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, sustine că în Republica Moldova ar fi îngrădite drepturile vorbitorilor de limbă rusă. Declarația a provocat nedumerire la Chişinău iar ministrul de Externe, Nicu Popescu, l-a convocat pe însărcinatului cu afaceri ad interim al Federației Ruse pentru explicaţii. 

Biroul de Reintegrare a menţionat că, de fapt, Federaţia Rusă este cea care de fapt îngrădeşte drepturile vorbitorilor de limbă română în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter