Actualitate

Pe reţelele sociale sunt distribuite masiv imagini cu vehicule militare americane pe şosele din Republica Moldova. Ministerul Apărării precizează, că filmarea respectivă este de la un exercițiu militar din 2016

Filmări din 2016 menite să provoace situația
Sursa video: TVR MOLDOVA

În această perioadă abundă tentativele de dezinformare online. Pe reţelele sociale sunt distribuite masiv imagini cu vehicule militare americane pe şosele din Republica Moldova. Ministerul Apărării precizează, însă, că filmarea respectivă este de la un exercițiu militar desfăşurat în 2016. Potrivit experţilor, scopul celor care au distribuit aceste imagini este de crea panică și dezinformare în rândul populaţiei.

Ieri, pe reţelele sociale au apărut o filmare de acum şase ani, de la exercițiul moldo-american "Dragon Pioneer". Postarea este însoţită de mesaje alarmiste şi, în scurt timp, a devenit virală. Potrivit experţilor, în spatele acestei tentative de dezinformare ar sta forţe pro-ruse.

ANATOL ŢĂRANU expert politic: „Forţele proruseşti încearcă în aşa fel să creeze un element de panică în societatea moldovenească şi cumva să se alinieze naraivului Moscovei că toate relele se întâmplă din cauza americanilor. Eu cred că aceste fake-uri sunt nimic altceva decât încercările de  destabiliza pe interior societatea moldovenească inclusiv în lumina acelor proteste care se preconozează. E o acoperire ideologică a acelor proteste”

ANATOL ŞALARU fost ministru al Apărării. „În spatele la toate provocările stau serviciile ruseşti care vor să inducă lumea în eroare, să creeze centre de tensiune aici, vor să vehiculeze ideea că uite americanii au intrat în Moldova şi există pericol. I-aş sfătui pe oameni să citească atent că asta a fost în 2016 şi atunci militarii americani au intrat în R. Moldova, au construit drumuri, au reparat grădiniţe şi au plecat aşa cum au venit”.

Între timp, pe reţele sociale sunt distribuite şi filmări în care apar vehicule militare ale Armatei Naționale, surprinse pe străzile din mai multe localități, la fel însoţite de mesaje care îşi propun să inducă panica. Ministerul Apărării precizează că maşinile militare participă la exercițiul "Scutul de foc 2022" şi se deplasează către centrele de instruire ale armatei. Ministerul a mai anunţat că astfel de mişcări de tehnică militară vor continua pe tot parcursul aplicaţiei şi a îndemnat cetățenii la calm.

ANATOL ŞALARU fost ministru al Apărării: „Urmăresc destabilizare că-s foarte înrăiţi că ei pierd. Iau bătaia în Ucraina, iau bătaie pe toate fronturile şi recurg la şantaj şi dezinformări. Rusia are o singură armă şantajul, şantaj cu arma nucleară, şantaj cu războiul, şantaj cu tăierea gazului”.

ANATOL ŢĂRANU expert politic: „Este nevoie ca organele corespunzătoare ale statului să reacţioneze să-i depisteze pe autorii acestor falsuri şi să aplice în raport cu ei legea.  Pe de o parte informarea, pe de alta parte meodele coercitive ale organelor respective ale statului, doar în aşa fel această frădelege ar putea fi stăpânită”.

Autorităţile îndeamnă oamenii să se informeze din surse sigure și de încredere.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter