Social

Centrul de găzduire pentru persoanele fără adăpost din Chișinău, luat cu asalt după răcirea vremii

Centrul de găzduire pentru persoanele fără adăpost din Chișinău, luat cu asalt după răcirea vremii

Centrul de Găzduire şi Orientare pentru persoanele fără adăpost, din Chişinău, a devenit neîncăpător, după ce vremea s-a răcit de-a binelea. Abandonați de familie, eliberaţi din închisori sau cu venituri sub limita supraviețuirii, toţi cei care păşesc pragul instutuţiei primesc, temporar, şansa la o viaţă normală. Aici beneficiază de cazare și hrană dar și ajutor pentru reintegrarea în familie și societate.

Multe dintre poveștile de viață ale celor ce vin la centru sunt cutremurătoare. Sunt oameni bolnavi, alungați de familie, oameni care și-au pierdut locul de muncă sau și-au gestionat nefericit propria viață. Centru a devenit pentru ei o casă pentru că acolo găsesc tot ce trebuie pentru a supravietui.

„De la 16 ani mama s-a dezis din drepturi părinteşti. Pe urmă am mai stat la fraţii mamei, cât au primit pe card, pe urmă m-au alungat în drum. Pe unde nimeream, acolo şi dormeam. Pe scaune, pe cartoane, prin subsoluri. Eram la gazdă şi acum deja nu am gazdă pentru că nu găsesc, sunt scumpe. Mi-au dat îndreptare de la policlinică ca să vin aici. Sufeream aşa în frig, pe scaun afară în parc dormeam noaptea. Aşa s-a întâmplat în viaţă că copii s-au dus peste graniţă şi eu m-am îmbolnăvit, picioarele nu mă duc şi mulţumită oamenilor aceşta buni, mi-au găsit şi mie un locuşor călduţ. Am fost externat din spital unde am stat la tratament forţat. După ce m-au externat, am plecat acasă. Am stat acasă, însă acolo nu aveam cu cine comunica şi nici pentru lemne nu aveam şi am venit aici în Chişinău, pe strada Haltei”.

În prezent, la centru sunt găzduite peste 60 de persoane iar administratorii se aşteaptă că în perioada următoare, numărul acestora să crească.

VIORICA MUNTEANU, asistent social: „Beneficiarii noştri beneficiază de trei mese pe zi, haine după sezon, asitenţă medicală, perfectarea actelor care au nevoie, hrană, duş”.

VEACESLAV MACOVEI, director, Centrul de Găzduire: „În total avem 100 de locuri. La necesitate noi mai putem adăuga câteva locuri. Adică, putem să facem la orice provocare care este în perioada rece. În perioada rece cheltuim undeva la 10 mii de lei pentru fiecare persoană pe lună”.

Centrul oferă servicii sociale non-stop pe timp de iarnă. În ultimele 24 de ore, din fericire, nu a fost înregistrat niciun caz de hipotermie, în municipiul Chişinău.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter