Actualitate

Serebrian: Sistarea livrărilor de gaze de către Gazprom și gestionarea eficientă a situației ar putea apropia locuitorii din stânga Nistrului de autoritățile de la Chișinău

post-img
Oleg Serebrian

O gestionare eficientă a situației create de Gazprom, prin sistarea livrărilor de gaze către regiunea transnistreană, ar putea reprezenta o oportunitate pentru autoritățile de la Chișinău pentru a câștiga simpatia locuitorilor din stânga Nistrului, dar și pentru a-i „elibera” de sub „imperiul fricii și incertitudinii în care sunt menținuți”. Declarații în acest sens au fost făcute de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrului unui interviu oferit pentru Karadeniz Press.

BFCO

„Vedem deja că au loc, de ani buni, schimbări în bine în ceea ce privește percepția Chișinăului în regiunea transnistreană, inclusiv privind susținerea de către cetățenii de acolo a reintegrării țării, ne arată asta anumite sondaje. Vom lucra pentru fortificarea acestor dispoziții pozitive, suntem pregătiți să ajutăm populația din stânga Nistrului să facă față situației dificile care ar putea urma în următoarele săptămâni și luni. De aici și până la a discuta implicații geopolitice majore e o cale lungă, însă e clar că sporirea dependenței regiunii transnistrene de Chișinău contribuie la apropierea reintegrării”, spune vicepremierul. 

Oleg Serebrian subliniază că pentru autoritățile centrale este esențial ca locuitorii regiunii transnistrene „să se elibereze de sub imperiul fricii și incertitudinii în care sunt menținuți de propagandiștii locali aflați în solda structurilor ilegale cu veleități de autorități de la Tiraspol, care, la rândul lor, își primesc scenariile gata făcute la Moscova”.

Oficialul a mai declarat că Chișinăul ia măsuri pentru fortificarea capacității de protecție a statului și societății în fața amenințărilor Rusiei și a reușit să întreprindă o serie de măsuri de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaz a teritoriului controlat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova. Drept urmare, și regiunea transnistreană dispune de surse alternative de aprovizionare cu gaz. 

„Este evident că și malul stâng poate fi aprovizionat. Problema este prețul acestui gaz, unul pe care cetățenii de pe malul stâng, având în vedere nivelul de trai de acolo, al salariilor, pensiilor, nu-l pot suporta în cazul unei schimbări bruște a acestuia. În acest sens, Chișinăul a sugerat anterior exponenților de la Tiraspol să ia măsuri de creștere graduală a prețului gazului pentru consumatorul final din regiune, astfel încât șocul să nu fie atât de brusc, însă s-a lovit de reticența acestora. Într-un final, trebuie să înțelegem cu toții că resursele energetice au prețul lor, un preț de piață, și, până la urmă, și în regiunea transnistreană vor trebui să lucreze regulile pieței, aceleași care lucrează pe tot teritoriul național, nu alte pretinse reguli”, a mai spus Serebrian.

Amintim că de la 1 ianuarie 2025, Ucraina a stopat tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său. 

Totodată, Gazprom a anunțat că stopează livrările către Moldovagaz, începând cu 1 ianuarie 2025, deși contractul de livrare a gazelor expiră în 2026. Gigantul rus condiționează livrările către regiunea transnistreană pe rute alternative cu achitarea pretinsei datorii pentru malul drept al Nistrului în valoare de 709 milioane de dolari.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter