Actualitate

Producătorii agricoli din R. Moldova nu renunţă la protest şi ameninţă, în continuare, cu blocarea unor drumuri naţionale. Ei cer interzicerea importurilor de grâne din Ucraina şi unele facilităţi financiare

Producătorii agricoli din R. Moldova nu renunţă la protest şi ameninţă, în continuare, cu blocarea unor drumuri naţionale. Ei cer interzicerea importurilor de grâne din Ucraina şi unele facilităţi financiare

Pentru a doua zi la rând, fermierii au ieşit la protest. Şi-au adus şi utilajele şi au blocat, parţial, câteva drumuri. Spun că nu vor pleca până când Guvernul nu le va îndeplini cele cinci revendicări. Premierul Dorin Recean a mers la Leova, unde a discutat cu o parte dintre agricultori.

La Sculeni, Ungheni, zeci de fermieri şi-au luat tractoarele şi s-au pornit pe drumul care leagă localitatea de punctul vamal. Din acest motiv, alte unităţi de transport au circulat cu dificultate. Punctul de trecere a frontierei Leuşeni, aceeaşi imagine. Acolo fermeirii au blocat toate benzile de pe un sens de circulaţie.

"A doua zi de protest, s-au mai adunat unităţi şi mai vin. Mergem în vamă."

La prânz, poliţia de frontieră a anunţat că traficul la cele două puncte de trecere nu e afectat. Acţiuni de protest au fost organizate  pe mai multe drumuri din raioanele Teleneşti, Rezina, Ungheni, Hînceşti, Făleşti şi Leova. Potrivit organizatorilor, în total, în stradă au ieşit peste 300 de fermeri cu 150 de tractoare. În jurul orei 15:00, premierul Dorin Recean a venit la discuţii cu fermierii care protestau lângă localitatea Sărata Nouă, raionul Leova.

"Suntem într-o perioadă când nu avem nici de salarii pentru lucrători. Şi e o problemă foarte mare.
- Ştiu, ştiu.  Astăzi suntem în situaţia în care Republica Moldova trebuie să apeleze la ajutor din exterior. Şi asta noi facem."

Agricultorii cer interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, achitarea unor compesaţii şi modificarea unei legi privind rambursarea Taxei pe Valoare Adăugată. Ei vor, de asemenea, ca de pe 1 iulie și până la sfârșitul anului, prin portul Giurgiulești să fie exportate doar cereale produse în Republica Moldova şi să fie plătite, cu prioritate, restanţele la subvențiile de anul trecut. 


Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu speră că autorităţile vor găsi un numitor comun cu fermierii.

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului: "Eu îi invit să discute foarte atent şi cu răbdare cu ministerul agriculturii, cu guvernul şi într-un final să găsească o soluţie."

Premierul a mai declarat că o parte dintre cerinţele fermierilor ar putea fi îndeplinite.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Cu părere de rău, bugetul nu are suficienţi bani ca să satisfacă toate solicitările, la toţi agricultorii. Şi sarcina noastră şi asta încerc să discut şi cu fermierii este să găsim un echilibru."

Reprezentanţii Asociaţiei "Forţa Fermierilor", care organizează acţiunea de protest, susţin că se vor întâlni mâine într-o şedinţă pentru a decide care vor fi acţiunile ulterioare. Nu exclud că ar putea veni cu tehnica agricolă la Chişinău, pentru a protesta în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Poliţia a anunţat că în timpul acţiunilor de astăzi nu au fost înregistrate încălcări majore, nicio persoană nu a fost sancţionată.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter