Extern

Ucraina le permite sportivilor săi să concureze alături de ruși și belaruși, însă doar sub drapel neutru

post-img
Ucraina le permite sportivilor săi să concureze alături de ruși și belaruși, însă doar sub drapel neutru

Sportivii ucraineni vor putea concura în competiții sportive internaționale alături de ruși și belaruși, cu condiția ca aceștia din urmă să păstreze un statut neutru (fără drapel, imn sau culorile naționale), potrivit unui ordin emis miercuri de ministrul Sportului și președintele Comitetului Naţion al Olimpic, Vadi Guttsait, relatează ”The Kyiv Independent”, citat de Le Monde, scrie G4Media.ro

Pe de altă parte, sportivilor ucraineni le este încă interzis să participe la competiții ”în care sportivii care reprezintă Federația Rusă și/sau Republica Belarus concurează sub steagul lor național”. În cazul încălcării statutului neutru în cadrul unei competiții, sportivii ucraineni trebuie să se retragă, subliniază decretul ministerial.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, sportivii din cele două țări au fost interziși de la sportul mondial de către Comitetul Olimpic Internațional (CIO).

Organismul cu sediul la Lausanne (Elveția) a început apoi o schimbare a regulilor în timpul summitului olimpic din 9 decembrie 2022,  în timpul căruia a pretins că  ”explorează modalități” de reintegrare a sportivilor interziși. O poziție reiterată de două ori, într-un comunicat din 25 ianuarie, apoi în recomandări, pe 28 martie, către federațiile internaționale.

Acolo se stabilește că sportivii ruși și belaruşi pot reintra în competițiile internaționale cu titlu ”individual”  – ceea ce exclude echipele – și sub un steag neutru, cu condiția, în plus, să nu fi ”sprijinit activ” războiul din Ucraina, că nu au contract cu armata sau cu agențiile de securitate națională și că îndeplinesc cerințele luptei împotriva dopajului.

Într-un interviu pentru ”Le Monde” publicat marți, Vadi Guttsait a afirmat că poziția țării sale a rămas ”foarte clară”: ”Rusia nu are loc în sportul internațional atâta timp cât durează războiul. Niciun atlet din Rusia sau Belarus nu a vorbit presei pentru a spune: ”Sunt împotriva războiului din Ucraina. (…) În schimb, constatăm că sunt în favoarea lui, că participă la evenimente de susținere a invaziei și a liderilor țării lor”, a insistat ministrul ucrainean al Sportului.

„Considerăm foarte regretabil faptul că CIO a luat această decizie”, a adăugat el, lăsând să planeze amenințarea unui boicot al Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris (din 26 iulie până în 11 august 2024), dacă rușii și bielorușii ar participa la sărbătoarera olimpică. La rândul său, Moscova a numit poziția CIO o ”farsă”.

CIO, care și-a rezervat anunțarea poziției cu privire la prezența rusă și belarusă la Jocuri ”la o dată potrivită, la discreția sa”, a justificat revenirea prin faptul că sportivii nu pot fi trași la răspundere pentru războiul purtat de guvernul lor. Și susține că, în conformitate cu Carta sa olimpică, cea care consacră ”autonomia” și ”neutralitatea politică”  a sportului, împiedicarea unui atlet să concureze pe baza naționalității sale ar fi discriminatorie.

Federațiile internaționale sunt şi ele extrem de jenate de situaţie. Rămâne la latitudinea fiecăreia dintre ele să decidă cu privire la reintegrarea sportivilor interzişi, în timp ce programul evenimentelor de calificare la Jocuri – pe care le organizează – este deja mult avansat. Rezultatul este o oarecare cacofonie: majoritatea a fost de partea CIO  atunci când alții, precum atletismul, se opun în continuare întoarcerii rușilor și belarușilor.

Cel mai recent episod din acest imbroglio global, Federația Internațională de Gimnastică (FIG) a autorizat, miercuri, revenirea în competiție sub steag neutru, de la 1 ianuarie 2024, pentru  sportivii ruși și belarusi. FIG le permite astfel să se gândească la calificarea pentru Jocuri. Anunțul nu este nesemnificativ: gimnastica este istoric un bastion al sportului rusesc, un furnizor major de medalii olimpice.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter